Dankzij de vele bezoekers kent Nieuw-Zeeland verschillende soorten accommodatie. Heb je behoorlijk wat te besteden, dan kun je profiteren van de luxe van vijfsterren stadshotels van wereldklasse en exclusieve lodges in natuurgebieden, zoals het Bayview Chateau Hotel in Tongariro National Park.
Back to basic ga je op een van de vele en uitstekende campings van Nieuw-Zeeland of op een heuse Kiwi-boerderij. Je kunt ook overnachten in een van de Bed & Breakfasts, soms in historische pandjes. Veel reizigers kiezen voor goedkopere opties zoals een hostel of een camper.
Hotels & Motels Nieuw-Zeeland
De goedkopere hotels in Nieuw-Zeeland zijn vaak erg basic: in je kamer is meestal geen televisie en er staat simpel meubilair. Deze vind je wel in pubs en bars in het centrum van steden en in kleinere plaatsen. Je betaalt tussen de NZ$ 30 - 50 voor een tweepersoonskamer.
Aangezien de kamers vaak vrij saai zijn, moet je wel naar de bar in de pub. Hier logeren betekent dus een prima mogelijkheid om de local Kiwi's te ontmoeten en hun gewoontes te leren kennen.
Ga je voor wat meer luxe dan vind je deze zeker in Nieuw-Zeeland. Internationaal bekende hotelketens hebben ook hier voet aan de grond gekregen. Vooral in grotere steden als Auckland, Wellington en Christchurch staan hotels van ketens als Hyatt, Hilton en The Langham Hotel met veel comfort, goede sanitaire voorzieningen en een prima ontbijt. Daar betaal je dan wel voor: prijzen voor een tweepersoonskamer beginnen rond de NZ$ 100 en lopen snel hoger op.
Motels in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen comfortabele en goedkope slaapplaatsen wanneer je met meer dan één persoon bent. Je vindt ze vaak aan de rand van steden en dorpen en zijn daarom een prima optie wanneer je met de auto door het land trekt. Verwacht niet de nieuwste interieurtrends want veel motels, vooral in kleinere plaatsjes, lopen op dit gebied hopeloos achter.
Je hebt bedieningsmotels met alleen een slaapkamer en een badkamer. Vaak zul je een motelflat tegenkomen met één of meerdere slaapkamers, een woonkamer, keuken met alles erop en eraan en een badkamer. Hiervoor betaal je tussen de NZ$ 70 en NZ$ 100, afhankelijk van het seizoen.
Hostels Nieuw-Zeeland
Veel rondreizende bezoekers van Nieuw-Zeeland overnachten in een hostel of jeugdherberg. En dat is absoluut geen slechte keuze! Het aanbod is dankzij de aanwezigheid van veel backpackers erg groot en verspreid over het hele land.
Je kunt slapen in een dorm samen met 12 andere party-animals in een gigantisch hostel middenin het centrum van een grote stad, of in een tweepersoonskamer in een idyllisch gelegen jeugdherberg ergens in de natuur. De meeste hostels bieden slaapplekken die tussen deze twee extremen inzitten en iedereen is er welkom.
Je zult over het algemeen veelal jongere reizigers tegenkomen. Maar ouderen kunnen hier ook zeker terecht. Er zijn in Nieuw-Zeeland verschillende hostelorganisaties waarvan Hostelling International (voormalig YHA) en Budget Backpacker Hostels New Zealand (BBH) de grootste zijn.
Wanneer je van deze organisaties lid wordt - dit kun je bij elk aangesloten hostel doen - krijg je korting op overnachtingen, allerlei activiteiten en vervoer. Vooral het aanschaffen van de BBH-card (NZ$ 50) is een aanrader. Deze organisatie heeft heel veel aangesloten hostels die over het algemeen prima zijn.
Schoon, comfortabel en niet duur
Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn goede hostels omdat ze schoon, comfortabel en niet duur zijn. Bovendien hebben ze prima faciliteiten. Voor een nacht in een dorm betaal je ongeveer NZ$ 15 en voor een tweepersoonskamer zo'n NZ$ 40, afhankelijk van het seizoen. In het hoogseizoen - tussen november en februari - liggen de prijzen hoger en is het door de drukte verstandig van te voren te boeken. Er zijn soms ook éénpersoonskamers voor NZ$ 30.
Er is vaak linnengoed aanwezig dus je hoeft geen slaapzak mee te nemen, maar wel een handdoek. Meestal staan er wasmachines en is er een keuken waar je je eigen maaltje kunt klaarmaken en je eten in koelkasten kunt bewaren. Er is altijd wel een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten, televisiekijken én contact kunt maken met andere reizigers. Vooral dit laatste is een van de leukste redenen om in een hostel te overnachten.
Het is handig om te weten dat er in hostels vaak wordt geadverteerd met baantjes voor backpackers. Dus wil je wat bijverdienen, check dan de prikborden in gemeenschappelijke ruimtes. Ook hangen hier vaak advertenties van backpackers en andere reizigers die hun auto willen verkopen of lifters zoeken om benzinekosten te delen
Campings & Campers Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is het land van prachtige natuur bij uitstek. Ben je ook maar een beetje een natuurfreak dan is overnachten op een camping natuurlijk een must do. Campings vind je door het hele land op vaak de mooiste locaties en de kwaliteit hiervan is een van de hoogste ter wereld! De Kiwi's zijn zo dol op kamperen dat ze gewoon thuis slapen gekscherend 'indoor camping' noemen.
Er is altijd wel een plekje te vinden en je kunt ver van te voren reserveren. De campings, ook wel holiday parks of motor camps genoemd, hebben goede faciliteiten voor tenten, campers en caravans. Zo zijn er prima sanitaire voorzieningen en is er vaak een keuken waar je zelf kunt koken.
Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden op de campings in Nieuw-Zeeland. Je kunt er natuurlijk met je tentje gaan staan, al zijn er maar weinig Kiwi's die dat doen. Je betaalt tussen de NZ$ 3 en NZ$ 14 per nacht. Campers hebben een eigen plekje waar je elektriciteit kunt inpluggen. Met een camper plus twee volwassenen betaal je zo'n NZ$ 20 - 35 per nacht.
Een cabin is een klein eenvoudig huisje met een matras, handdoeken, tafel, stoel en keukenspullen. Hiervoor betaal je vanaf ongeveer NZ$ 30 voor een kamer. Er zijn ook op cabin dorms waar je met meerdere personen in een kamer slaapt. Een cabin is een prima alternatief voor een hostel!
Tourist flats
Er zijn ook tourist flats op de Nieuw-Zeelandse campings. Dit zijn kleine appartementen die veel op de cabins lijken, maar dan even wat luxueuzer. Er is een keuken, toilet en badkamer. Neem wel je eigen beddengoed mee. Hier betaal je zo'n NZ$ 30 voor. Een motel op een camping is weer een luxe tourist flat met een meer uitgebreide keuken en badkamer. Hier vind je wel beddengoed en handdoeken en kost ongeveer NZ$ 50 - 65.
DOC-campings
Op de allermooiste plekken van Nieuw-Zeeland liggen de campings van de Department of Conservation (DOC). Deze campings bevinden zich middenin natuurparken en reservaten en zijn vaak de helft goedkoper dan normale campings, en soms zelfs gratis! Een paar mooie gratis campings vind je op het Zuidereiland op D'Urville Island in Nelson / Marlborough, in Temple Forest in Canterbury en Gillespies Beach aan de West Coast. Op Het Noordereiland kun je gratis kamperen bij de Forest Pools in Northland, in Dickeys Flat in de Bay of Islands en in het Kaimanawa Forest Park in Wanganui. Kijk voor meer informatie op de site van DOC.
Er is een minimum aan faciliteiten en soms is er niet meer dan een koude kraan. Reken op deze campings sowieso op koud douchen en de mogelijkheid dat er zelfs geen wc's zijn. Je betaalt dan ook niet meer dan NZ$ 6 per persoon. Deze campings zijn een aanrader voor de echte natuurliefhebber.
Camper
De camper is een ideaal vervoermiddel wanneer je lekker je eigen weg wilt gaan. Er is een groot aantal verhuurbedrijven die vooral zijn te vinden in Auckland, Christchurch en Queenstown. Je kunt een camper huren met twee, vier en zes slaapplaatsen, compleet met voorzieningen. De huurprijs is afhankelijk van de grootte en het seizoen.
Reserveer je camper wel van tevoren want het is een zeer populair vervoers- en accommodatiemiddel. Je kunt met de camper overnachten op campings op een standplaats met elektriciteit waar ook dumpplaatsen voor toiletten en afvalwater zijn. Je kunt ook heel avontuurlijk de camper middenin de vrije natuur parkeren, behalve in de National Parks.
Wildkamperen Nieuw-Zeeland
Heb je al je budget erdoorheen gejaagd maar ben je nog altijd in het bezit van een tent? Thumbs up voor Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse plekken waar je gratis kunt kamperen. Wild kamperen houdt in dat je ergens kampeert waar het officieel geen camping is. Wild kamperen gebeurt in parken, reservaten, bossen, bergen en op het strand. Soms waan je je helemaal alleen op de wereld en ga je compleet back to nature. Want er zijn natuurlijk geen faciliteiten.
In tegenstelling tot Australië kan dit niet overal. Elke regio heeft verschillende regels over waar je wel en niet je tentje mag opzetten of je camper mag parkeren. Informeer hierover bij de lokale Visitor Centres. De Kiwi's controleren vaak, dus het kan je gebeuren dat je 's nachts wordt weggestuurd en je een ander plekje moet opzoeken. Over het algemeen doen ze niet moeilijk als je het netjes houdt en geen overlast veroorzaakt.
Hoe idyllisch wild kamperen ook kan zijn, het nadeel is dat de soms nodige sociale controle er niet is. De overval op het Nederlandse paar dat eind 2006 op het Noordereiland wild kampeerde, ligt iedereen nog vers in het geheugen. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten noemden deze gebeurtenis "zeer ongewoon''. Maar pas dus wel op.
Homestays & Farmstays Nieuw-Zeeland
Wil je de Kiwi's echt leren kennen, ga dan bij ze logeren! Je kunt natuurlijk zomaar bij iemand aanbellen maar wil je zeker zijn van een slaapplaats, boek dan een bed in een homestay of een farmstay. Een homestay is te vergelijken met een bed and breakfast. Je krijgt een slaapkamer van het huis en deelt de badkamer en toilet met de bewoners.
's Ochtends schuif je aan voor het ontbijt. Zo leef je echt tussen de Kiwi's! Homestays bevinden zich zowel in als buiten de steden en de prijzen liggen over het algemeen vrij hoog: tussen de NZ$ 60 en NZ$ 190 per persoon.
Een farmstay is een een bed and breakfast op een boerderij. Er zijn verschillende soorten boerderijen waar je uit kunt kiezen; van zuivel tot schapen en ander vee. Wanneer je hier logeert, gaan de werkzaamheden gewoon door en krijg je een kijkje in de keuken van een Nieuw-Zeelandse boerderij. De kosten variëren sterk. Het hangt er vanaf of en hoe vaak je mee-eet. Gemiddeld betaal je zo'n NZ$ 80 voor een tweepersoonskamer.
Betaal je liever wat minder en ben je bereid je handen uit je mouwen te steken? Sluit je dan aan bij de WWOOF-organisatie (Willing Workers On Organic Farms). Dit is een organisatie die over de hele wereld jonge mensen de mogelijkheid biedt mee te draaien op een (organische) boerderij. Er bestaan hiervan honderden in Nieuw-Zeeland . Je kunt er allerlei soorten werk doen: van planten telen tot bomen zagen en van groente en fruit oogsten tot waterlelies verkopen.
Wanneer je zo'n vier uur per dag werkt, mag je gratis logeren, eten en drinken op de boerderij! Extra voordeel is dat je voor dit werk geen Working Holiday Visum nodig hebt maar gewoon aan de slag kunt met een Visitor's Visum. Je moet wel van tevoren contact met de boer of manager van een WWOOF-boerderij opnemen wanneer je wilt komen werken. Kijk voor meer informatie op de site van het WWOOF.
Appartementen Nieuw-Zeeland
Appartementen zijn een van de nieuwste accommodatietrends in Nieuw-Zeeland. Als je van plan bent ergens langer te blijven, is het huren van een appartement een prima optie. Vooral wanneer je samen met anderen wilt wonen, is een appartement niet duur. Je bent soms zelfs goedkoper uit dan wanneer je in een hostel slaapt. Maar nu beschik je wel over je eigen badkamer, keuken, wasmachine en televisie.
Deze vorm van accommodatie is nog niet overal in Nieuw-Zeeland te vinden. Appartementen komen wel op in grotere steden en in touristenoorden als Queenstown. Kijk voor deze appartementen in lokale kranten, op internet en op prikborden in cafés. Of ga naar een makelaar wanneer je ergens een paar maanden wilt verblijven.
Lodges & Resorts
Wanneer je voor echte luxe gaat, kun je ook prima in Nieuw-Zeeland terecht. Middenin in de prachtige natuur in een oase van rust en van alle gemakken voorzien. Een of meerdere nachten in een lodge of resort frissen je weer helemaal op voor de rest van je reis. Je bent daarna ook wel wat minder vermogend. Prijzen kunnen oplopen tot wel NZ$ 1900 per nacht. Maar je krijgt er een hoop luxe en ontspanning voor terug.
De meeste lodges en resorts liggen aan een meer, rivier of strand. Je wordt er op en top verzorgd. En er zijn vaak maar een paar andere gasten, zodat je een uitstekende service krijgt.
Je kunt in het natuurschoon allerlei activiteiten ondernemen. Zoals zwemmen, duiken, vissen en jagen. Je kunt ook ontspannen in de zwembaden en spa's. Er zijn drie Nieuw-Zeelandse lodges die internationale faam hebben geoogst: de Huka Lodge bij Taupo, Solitaire Lodge bij Lake Tarawera en Wharekauhau Country Estate in Wairarapa.