Werken in Nieuw-Zeeland

Werken in Nieuw-Zeeland

Ga je voor een langere tijd naar Nieuw-Zeeland maar is je budget het hier niet helemaal mee eens? Dan is het een goed plan om je saldo op te vrolijken door te gaan werken in Nieuw-Zeeland. Dit is niet alleen financieel handig, ook is het een mogelijkheid om meer mensen én de Kiwi way of life te leren kennen.

Working Holiday Visa Nieuw-Zeeland

Gelukkig hebben de Nederlandse, Belgische en Nieuw-Zeelandse overheden dit begrepen en een Working Holiday Visa in het leven geroepen. Deze kun je krijgen wanneer je tussen de 18 en 30 jaar oud bent en niet eerder hetzelfde visum hebt gehad. Het is een jaar geldig en te verkrijgen bij de Nederlandse en Belgische ambassades, bij Immigration New Zealand en bij verschillende Immigration Service Offices door heel Nieuw-Zeeland.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 91 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het is sinds kort mogelijk om het hele jaar voor dezelfde werkgever te werken. Ook is er geen limiet meer op het aantal Working Holiday Visa dat wordt vrijgegeven als je als Nederlander naar Nieuw-Zeeland wilt!

Uiteenlopende baantjes

In Nieuw-Zeeland heb je keuze uit de meest uiteenlopende baantjes. Je kunt gaan druiven plukken op een van de vele wijngaarden of meehelpen tijdens grote sportevenementen zoals de Auckland Marathon. Je kunt ook in een souvenirwinkel andere reizigers te woord staan of fruitplukken in boomgaarden of op het platteland. Verder is het altijd mogelijk om in een hostel tegen kost en inwoning dorms schoon te maken, te werken als duikinstructeur, achter de bar te staan en nog veel meer. Ben je een enorme computertechneut? Dan zit je in Nieuw-Zeeland helemaal goed, want hier zijn ze hard naar op zoek.

Zoeken naar werk

Nieuw-Zeeland zijn zo langzamerhand wel gewend aan reizigers die tijdelijk komen werken. Er zijn dan ook verschillende manieren om aan werk te komen. In (grotere) hostels zul je op notice boards in gemeenschappelijke ruimtes vaak meerdere vacatures zien hangen.

Sommige hostels helpen je zelfs actief mee met het zoeken naar werk. Je kunt ook in de (plaatselijke) krant kijken. Verder zul je vacatures tegenkomen in populaire backpackcafés. Verschillende bureaus en bemiddelaars helpen je met je zoektocht naar een baan. Zij hebben een groot vacatureaanbod en zullen je helpen met allerlei officiële verplichtingen voordat je ergens aan de slag kunt gaan.

Fruitplukken in Nieuw-Zeeland

Werk in de landbouw, zoals fruitplukken, wordt vaak gedaan door reizigers in Nieuw-Zeeland. Hierin is dus bijna altijd wel werk te vinden. Landbouwwerk kan in principe het hele jaar door worden gedaan.

Het plukken van kiwi's, appels en andere soorten fruit en groente vindt plaats tussen januari en april. Hiervoor kun je op het Noordereiland het beste naar de Bay of Islands, rondom Auckland, de East Cape en Hawke's Bay. Op het Zuidereiland moet je naar Nelson, Marlborough en centraal Otago. Kijk op de site van PickNZ voor meer informatie. Hier vind je allerlei soorten (tijdelijk) werk in heel Nieuw-Zeeland.

WWOOF-boerderij

Een andere mogelijkheid om leuk en ook nog eens milieuverantwoord werk te vinden, is je aan te sluiten bij de WWOOF-organisatie (Willing Workers On Organic Farms). Dit is een organisatie die over de hele wereld jonge mensen de mogelijkheid biedt mee te draaien op een (organische) boerderij.

Je kunt er allerlei soorten werk doen: planten telen en bomen zagen, maar ook groente en fruit oogsten of waterlelies verkopen. In Nieuw-Zeeland zijn er meer dan 300 boerderijen aangesloten bij WWOOF.

Je werkt zo'n vier uur per dag en je mag vervolgens gratis logeren, eten en drinken op de boerderij. Let er wel op dat je voor dit werk een Working Holiday Visum nodig hebt. Dit visum kan je online aanvragen via de website van Immigration New Zealand. Je moet wel van tevoren contact met de boer of manager van een WWOOF-boerderij opnemen wanneer je wilt komen werken. Kijk voor meer informatie op de site van het WWOOF.

Tips

Zorg ervoor wanneer je werk gaat zoeken dat je een duidelijk CV hebt en dat deze in perfect Engels is vertaald. Neem je belangrijke diploma's mee en vertaal deze in goed Engels. Ook is het van belang dat je voor wat formeler werk representatieve kleding hebt. In Nieuw-Zeeland zijn ze namelijk wat conservatief op het gebied van kledingvoorschriften. Dit is onder meer het geval op kantoor, in de verkoop en in verschillende horeca. Neem of koop een nette bloes, jasje, rok of broek.

Wanneer je gaat fruitplukken kun je natuurlijk gewoon in je baggy pants. Erg handig wanneer je op zoek bent naar werk, is een mobiele telefoon. Zo kun je jouw uitzendbureau bellen of er nog werk voor je is en ben je natuurlijk ook bereikbaar voor hen en andere mogelijke werkgevers.

Werktijden op kantoor

In Nieuw-Zeeland werk je over het algemeen fulltime. De werkdag start meestal om 8 uur en eindigt om 17 uur. Je hebt officieel een half uurtje lunchpauze, maar daarin zijn de Nieuw-Zeelanders vaak erg schappelijk. De arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen zijn iets minder goed dan in Nederland.

Je hebt recht op vijftien vakantiedagen per jaar, mits je al een jaar in dienst bent. Je hebt slechts vijf ziektedagen, die kunnen verdubbelen als je langer dan zes maanden bij een bedrijf werkt. Maar dit soort regelingen kunnen per bedrijf anders zijn.

Vrijwilligerswerk

Ga je een reis maken door Nieuw-Zeeland, maar wil je nét iets meer doen dan genieten van het mooie weer en de schitterende natuur? Dan is vrijwilligerswerk voor jou een optie. Al jaren zijn de derdewereldlanden in trek bij vrijwilligers, maar Nieuw-Zeeland groeit aan populariteit. De meeste vrijwilligers komen uit Engeland, Amerika, Australië en Ierland.

Dit nieuwe toerisme wordt 'voluntourism' genoemd. Je betaalt een bedrag (dat soms flink kan oplopen) om over de hele wereld mee te mogen helpen aan allerlei projecten. In Nieuw-Zeeland kunnen deze projecten bijvoorbeeld gericht zijn op het onderhoud van het leefgebied van wilde dieren, het behoud van beschermde diersoorten en het assisteren in ecologische projecten.

Voorbeelden van projecten zijn er genoeg. In de buurt van Auckland wordt gewerkt aan het herstellen van het ecosysteem van The Valley, een duizend hectare tellend regenwoud. In de haven van Wellington wordt van november tot februari onderzoek gedaan naar dolfijnen en walvissen. Ook is het op veel plaatsen mogelijk om je te verdiepen in de Maoricultuur en tegelijkertijd vrijwilligerswerk te doen.

Er zijn projecten in allerlei prijsklassen. Deze worden aangeboden in combinatie met accomodatie, maaltijden en soms met een heel programma van tours en activiteiten. Vaak is de prachtige omgeving waarin je werkt al genoeg reden om vrijwilligerswerk te gaan doen... Dus als je niet alleen een prachtige reis wilt maken, maar ook iets wilt bijdragen aan het land heeft Nieuw-Zeeland genoeg te bieden!

Zin gekregen? In elke plaats in Nieuw-Zeeland zit een I-Site met behalve toeristische info ook info over vrijwilligerswerk in de omgeving.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief