Nieuw-Zeeland is niet langer het achtergebleven culinaire kindje van de wereld. Ook aan de andere kant van de aardbol kun je heerlijk eten en drinken! De Kiwi-keuken is niet meer afhankelijk van 'Edmond's Cookery Book': het meest verkochte boek in Nieuw-Zeeland en decennia lang dé culinaire Bijbel van het land. Dit boek bevat allerlei fantasieloze kopieën van recepten uit de Britse keuken met als onvermijdelijk ingrediënt Edmond's 'Sure to Rise'-bakpoeder.
Schone gerechten
Tegenwoordig staat Nieuw-Zeeland bekend om zijn smaakvolle gerechten uit een schoon milieu. Het vlees komt van dieren die gras in plaats van graan hebben gegeten en heeft daardoor een rijke smaak. Lamsvlees is dankzij die 50 miljoen schapen die er in Nieuw-Zeeland rondlopen erg populair. De lange kust van Nieuw-Zeeland zorgt voor veel vis en zeevruchten en de vruchtbare grond produceert verschillende soorten groente en fruit.
Nog steeds zie je verschillende Britse invloeden in de Kiwi-keuken terug. 'Fish and chips' is een van de nationale gerechten, er worden veel hartige taarten gebakken, tijdens de lunch kun je vaak rekenen op sandwiches en het traditionele Engelse ontbijt bestaat uit gebakken eieren met bacon, bonen in tomatensaus, toast en marmalade.
Elke denkbare keuken
Maar door de komst van immigranten uit de hele wereld kun je tegenwoordig ook in Nieuw-Zeeland elke denkbare keuken uitproberen. Vooral Aziatische en Polynesische restaurants zijn in opkomst in de grote steden en toeristische oorden. Al kun je in de kleinere plaatsen toch weer rekenen op een Engels gerecht, maar met een Kiwi-touch. Bijvoorbeeld gegrild lamsvlees met groente en kumara (zoete aardappel).
Nieuw-Zeeland heeft dankzij deze immigranten een eigen bijzondere keuken ontwikkeld met allerlei ingrediënten uit de hele wereld. Deze keuken wordt ook wel 'Pacific Rim' genoemd dankzij de invloeden uit Azië, Europa en de Pacific. Dankzij het vele water in de buurt staat de Pacific Rim voor gerechten met veel vis zoals snapper, terahiki, hoki en forel of schelpdieren als mossels en oesters. Beroemd zijn de green-lipped mussels. Ook wordt er veel groente en fruit gebruikt zoals - natuurlijk - kiwi's, aardbeien, perziken en kersen. Er worden fantasievolle maar heerlijke gerechten verzonnen als een lamsvleesburger met prosciutto en groenten, een tonijnsalade met wasabi kaviaar en varkensvlees met een vulling van pompoen en appel met daarnaast spinaziesalade en risotto.
Na de maaltijd hebben de Kiwi's vaak een kaasplankje. Een typisch Nieuw-Zeelands toetje is de mierzoete Pavlova. Dit is een schuimtaart geserveerd met slagroom en (kiwi)fruit en is vernoemd naar de legendarische ballerina Anna Pavlova.
De Nieuw-Zeelanders staan ook bekend om de uitstekende kwaliteit van hun melkproducten. Hiervan maken ze onder andere het typische Kiwi-ijs: Hokey Pokey. Dit ijs met stukjes butterscotch moet je echt een keer proeven!
Weetje: wanneer je in Nieuw-Zeeland 'to tea' wordt uitgenodigd, betekent dit een uitnodiging voor een avondmaaltijd. Wanneer een Kiwi aan je vraagt 'drop in and have a cup of tea' krijg je wel een kopje thee.
Hangi
Hangi is de traditionele manier van voedsel bereiden van de Maori. Er wordt dan een ronde kuil gegraven waarvan de bodem de vorm heeft van een kom. Deze wordt gevuld met brandhout en kleine stenen die worden verwarmd. Wanneer de stenen rood van de hitte zijn wordt alles uit de kuil gehaald en worden enkele stenen weer teruggeplaatst. Dan worden er natte aardappelen en groente in geplaatst. Wanneer er ook vlees op het menu staat wordt dit in bladeren gewikkeld en in de kuil gestopt met wat extra hete stenen. Dan worden er bladeren over de kuil gelegd en wordt er water overheen gegoten om de boel te stomen. Vervolgens wordt alles met aarde afgesloten zodat er geen stoom kan ontsnappen. Een vegetarische maaltijd is na veertig minuten klaar. Wanneer er kleine hoeveelheden vlees zijn gebruikt kun je na één a twee uur aan tafel. Grote stukken vlees doen er zo'n vier over om te garen.
In de afgelopen jaren hebben de Nieuw-Zeelandse een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger ging de Kiwi alleen bij hoge uitzondering naar een restaurant en de keuze bestond uit enkele traditionele Britse gerechten. Maar nu is er een keur aan restaurants uit alle windstreken van de wereld voor iedere smaak voor elk budget. Voor NZ$ 30 heb je een prima driegangen-menu. Nog steeds vind je de meeste van deze 'exotische' eetgelegenheden meer in de grote steden en in toeristische centra.
Maar elk plaatsje in Nieuw-Zeeland heeft wel twee prima restaurants of eetcafés. Er zijn niet veel dure toprestaurants omdat Kiwi's vaak de voorkeur geven aan een snelle hap (er zijn dan ook veel fastfood-ketens in het land te vinden). Maar er is genoeg keuze uit verschillende eetgelegenheden; variërend van luxueuze restaurants op een wijngaard tot een tafeltje in de plaatselijke pub en van de Griekse keuken tot de Cambodjaanse.
Een erg plezierige bijkomstigheid van veel Nieuw-Zeelandse eetgelegenheden is het Bring Your Own-principe (BYO). Dit betekent dat je in restaurants met BYO je eigen drank kunt meenemen! Dit heeft te maken met dat niet alle restaurants een vergunning hebben om alcohol te schenken.Vaak neemt men een fles wijn mee, al drinkt men in Aziatische eetgelegenheden vaak bier. Je hoeft alleen maar wat kurkengeld te betalen maar dat is meestal niet meer dan NZ$ 2.
Overigens zijn Nieuw-Zeelandse restaurants zijn in vergelijking met andere landen vrij informeel. Een jasje en strikje zijn meestal niet nodig. In de menuprijzen is de belasting inbegrepen en hoeft er niet voor de bediening worden betaald. Het geven van een fooi is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. In een groeiend aantal eetgelegenheden is roken verboden. Dit komt door de wet is waarin staat dat er tenminste één ruimte rookvrij moet zijn.
Supermarkt
Heb je even geen geld om uit eten te gaan of ben je gewoon dol op koken? Dan kun je prima in de supermarkten van Nieuw-Zeeland terecht. Hoe groter de stad of plaats, hoe meer keuze je hebt. In grote steden kun je allerlei soorten eten en drinken vanuit de hele wereld vinden. Trek in een Franse baguette, Italiaanse ciabatta of Amerikaanse bagel? Of op zoek naar een heftige Thaise curry of Egyptische favabonen? They've got it! Wil je een nieuwe kaas proberen? Ga dan eens voor de Kikorangi blue, de Kapiti goat of de Pacific red.
Er zijn veel seizoensproducten die rechtstreeks van de Nieuw-Zeelandse bodem komen en dus lekker vers zijn. Je hebt er een gigantische keuze uit allerlei soorten groente, fruit, vis en vlees. De meeste supermarkten zijn tot 20.00 open, al kun je in de grotere steden tot veel later terecht.