Om zoveel mogelijk plekken van Nieuw-Zeeland te kunnen bewonderen heb je de keus uit verschillende vervoersmiddelen. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoersmiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.
Vliegen
Voor ons Nederlanders is Nieuw-Zeeland werkelijk het andere eind van de wereld. Veel verder dan dat kun je haast niet reizen. Er is dan ook vrijwel geen andere manier om er te komen dan met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge Co2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.
Bomen en planten zetten Co2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aanplanten om de Co2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.
Wil je graag naar Nieuw-Zeeland, zorg er dan voor dat je een directe vlucht hebt. Dit scheelt een hoop Co2-uitstoot, want je hoeft minder te starten en te landen. Ook zijn er organisaties die je de kans geven de Co2 uitstoot van je vlucht te compenseren met een donatie. Via Greenseat of Trees for Travel kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij aan het terugdringen van de Co2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.
Voor je vervoer binnen Nieuw-Zeeland heb je verschillende mogelijkheden. Neem geen binnenlandse vlucht. Dan bespaar je weer een hoop Co2 uitstoot. Je geniet ook een stuk meer van het onwaarschijnlijke landschap met het openbaar vervoer, de auto of met de camper.
Bus
Een van de meest gebruikte en relaxte openbaarvervoersmiddelen voor reizigers in Nieuw-Zeeland, is de bus. De bus is één van de meest duurzame vervoersmiddelen om lange afstanden mee te overbruggen. Er is een goed, veilig en efficiënt netwerk en veel plekken zijn met de bus te bereiken.
Naar zeer afgelegen plaatsen gaan vaak (particuliere) shuttlebusjes. Voor de grote afstanden kun je gebruik maken van verschillende ondernemingen.
De grootste en bekendste zijn InterCity en Newmans Coachlines. Hiermee kun je reizen tussen de grotere plaatsen en toeristische bestemmingen van Nieuw-Zeeland. De bussen zijn allemaal uitgerust met airconditioning en toiletten, ze stoppen regelmatig en de chauffeurs vertellen over de omgeving waar je doorheen rijdt.
De prijzen onderling verschillen nauwelijks en er worden verschillende kortingen toegekend aan senioren, backpackers en bezitters van een buspas. Een buspas is zeer aan te raden wanneer je veel van deze bussen gebruik gaat maken. Dit kan je aanzienlijk in de kosten schelen.
Er zijn ook speciale backpacker busorganisaties zoals de Kiwi Experience en de Magic Bus. Deze rijden langs allerlei backpacker bestemmingen en geven korting op allerlei activiteiten. Wanneer je op zoek bent naar andere (jongere) reizigers en een vrolijke sfeer in de bus, zijn deze busondernemingen ideaal.
Trein
Naast de bus is de trein ook een prima methode om duurzaam te reizen. Doordat er zoveel mensen tegelijkertijd vervoerd kunnen worden is de Co2 uitstoot per persoon een stuk lager dan bij veel andere vervoersmiddelen.
Nieuw-Zeeland heeft echter wel een vrij beperkt spoornetwerk, vanwege het kleine aantal inwoners en het heuvelachtige karakter van het landschap. Hierdoor is niet iedere plek in Nieuw-Zeeland met de trein te bereiken. De treinen zijn wel heel comfortabel, en van alle gemakken voorzien en rijden door interessante landschappen. Omdat ze niet vaak stoppen, gaat de reis vaak sneller dan de bus.
De trein is ook iets duurder dan de bus, maar er zijn kortingen te krijgen, bijvoorbeeld met een VIP of HI-card. Er is slechts een beperkt aantal routes: Auckland-Rotorua-Tauranga-Wellington, Wellington-Napier, Picton-Christchurch en Christchurch-Greymouth/Invercargill. Het is verstandig om je plekje in de zomermaanden te reserveren.
Auto
De auto is niet het meest duurzame vervoersmiddel. Maar als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen en je wat meer vrijheid wilt hebben, is de auto een goed alternatief. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en veilig, al kunnen zelfs op grote snelwegen veel bochtige en heuvelachtige gedeelten zijn. De wegen zijn buiten de grote steden erg rustig en in sommige gebieden zelfs helemaal stil. Houd er rekening mee dat ze in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg rijden!
De afstanden tussen de steden en dorpen zijn over het algemeen niet al te groot en er zijn voldoende tankstations die soms 24 uur per dag open zijn. Het is wel verstandig de tank vol te gooien wanneer je een langere afstand gaat rijden. Je kunt met je eigen geldige rijbewijs of een internationaal rijbewijs in Nieuw-Zeeland reizen. Zorg wel voor een Engelse vertaling van je eigen rijbewijs.
Het grote voordeel van rondreizen met de auto is dat je de vrijheid hebt helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat en hoe lang je er over doet. Het nadeel is echter dat de auto een stuk milieuonvriendelijker is dan het openbaar vervoer. Zeker als je in je eentje reist, is de co2 uitstoot per persoon relatief vrij groot.
Probeer daarom een auto te huren die zuinig rijdt. Ook al mag die stoere fourwheeldrive er nog zo aantrekkelijk uit zien, het is slecht voor het milieu, het kost je veel geld aan brandstof en je hebt het op de wegen van Nieuw-Zeeland ook absoluut niet nodig. Naast de keus voor een bepaalde auto, kun je een aantal andere dingen doen om er voor te zorgen dat je auto zo zuinig mogelijk rijdt. Hier een aantal tips om zuinig en milieuvriendelijk te rijden.
Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Bij een benzine of lpgLPG kun je dit doen bij maximaal 2500 toeren en bij diesel al bij maximaal 2000 toeren.
Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Het is daarom belangrijk om goed te anticiperen op eventueel ander verkeer.
Zie je dat je moet gaan remmen? Laat je gas dan los en laat de auto rustig in de huidige versnelling doorrollen.
Als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken, schakel de motor dan uit. Als je weer wilt starten doe dit dan zonder veel gas te geven.
Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij de wat oudere auto's kan dit een enorm verschil in brandstofgebruik uitmaken.
Camper
Het reizen met een camper is enorm populair in Nieuw-Zeeland. Je bent totaal ongebonden en je hebt altijd je slaapplek bij je. Door heel Nieuw-Zeeland vind je campings waar je kunt overnachten, maar ook kun je vaak je camper middenin in de natuur parkeren, behalve in de National Parks.
Er is een groot aantal verhuurbedrijven, die vooral zijn te vinden in Auckland, Christchurch en Queenstown. Je kunt een camper huren met twee, vier en zes slaapplaatsen, compleet met voorzieningen. De campers zijn redelijk gemakkelijk te besturen, al is het in de steden soms lastig met een grote camper.
De huurprijs is afhankelijk van de grootte en het seizoen. Reserveer je camper als zeer populair vervoersmiddel wel van tevoren en houd rekening met een hoge waarborgsom. Ook moet je minstens 21 jaar zijn om de camper te besturen.
Ook voor de camper geldt; het is niet de meest duurzame vorm van reizen. Huur daarom niet een grotere camper dan je nodig hebt. Het lijkt misschien comfortabel om een super luxe camper bij je te hebben, de logge bakbeesten rijden lastig, je bent veel geld kwijt aan brandstof en ze hebben een hoge Co2 uitstoot. En zeg nou zelf: in een land als Nieuw-Zeeland met een oneindigheid aan natuurlijke rijkdommen breng je vast meer tijd buiten je camper door dan er in!
Liften
Wat is er nu avontuurlijker, goedkoper en bovendien duurzamer dan liften? Liften is in Nieuw-Zeeland helemaal ingeburgerd en veel reizigers maken dan ook gebruik van deze zeer goedkope manier van reizen. Over het algemeen zijn Kiwi's erg vriendelijk en nemen ze graag lifters mee. Vooral op het Noordereiland gaat het liften erg gemakkelijk, hoewel je in de streek Taranaki rekening moet houden met langere wachttijden.
Op het Zuidereiland is het wat moeilijker, vooral aan de westkust en in het uiterste zuiden. Daar is maar weinig verkeer. Aan te raden is niet te liften met meer dan twee personen. Houd altijd een bord met je bestemming duidelijk in zicht. Hoewel liften in Nieuw-Zeeland relatief veilig is, moet je natuurlijk altijd goed uitkijken met wie je meerijdt. Vooral vrouwen alleen lopen enig gevaar.