Leerrecht of leerplicht
Als je in meerdere landen hebt gewoond ga je automatisch vergelijken, omdat onderwijs een heel groot effect op ons leven heeft is het goed om ook verder te kijken.
Toen ik in juli 2016 in mijn eentje naar Nieuw-Zeeland vertrok was onze oudste dochter net klaar met groep acht. We hadden besloten dat als ik geen baan zou vinden ze naar de havo zou gaan. De basisschool waar ze op zat vroeg ons om haar in te schrijven op haar nieuwe school, maar ik vond dat niet nodig omdat ik er van overtuigd was dat we met de hele familie naar Nieuw-Zeeland zouden vertrekken. Ik had wel geïnformeerd bij de middelbare school of er eventueel ruimte was, dit was geen probleem. Wat wel een probleem bleek is dat de basisschool mijn dochter niet kon uitschrijven als ze niet op een nieuwe school was ingeschreven of je moest een officiële uitschrijving van de gemeente hebben. Dit betekend dat je het risico loopt op een boete van de leerplicht beambte als je leerplichtige kind niet is ingeschreven op een school. Dit is nou typisch Nederland, alles tot in de puntjes geregeld zonder flexibiliteit en een flinke dosis bangmakerij.
Nadat ik een baan gevonden had gingen we een werkvisum aanvragen en ik heb de gemeente een bericht gestuurd dat we per 7 september uitgeschreven wensten te worden. Toen ik een week later een verklaring omtrent gedrag wilde aanvragen kon dat niet omdat ze ons per direct hadden uitgeschreven. We hebben gewoon de laatste weken illegaal in Nederland gewoond omdat de gemeente de datum niet goed had ingevuld. Dat kon niet zomaar teruggedraaid worden dus moet je maar net doen alsof je de VOG vanuit het buitenland aanvraagt, was het antwoord. Maar zoals met zoveel dingen, gewoon een tabletje onder de tong en weer door.
Eenmaal in Nieuw-Zeeland was het wachten op de visums voordat de kinderen naar school mochten. Kinderen willen zelf naar school, daar kom je achter als ze er na de zomervakantie nog een vakantie achteraan geplakt krijgen. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn dochter eerder begon te zeuren dan mijn zoon, die had minder problemen met de verlenging. Gelukkig hebben ze de laatste term meegepakt en zo mooi het nieuwe systeem en de taal kunnen oppakken tot dat de zomervakantie hier in Nieuw-Zeeland begon (december).
School is hier gratis, je moet alleen een uniform, sport tenue, zwarte nette schoenen en school spullen kopen. Je mag hier naar school als je vijf bent, daarvoor kun je twintig uur gratis naar de kindergarten. Je wordt breed opgeleid via primary (5-11), intermediate (12-13) en college (14-18) de beroepsmensen kunnen daarna werkend leren of je kunt daarna door naar de universiteit. Je hebt hier geen speciaal onderwijs, alle kinderen gaan naar dezelfde school. Wel kan een school extra budget aanvragen voor extra begeleiding, onze zoon krijgt bijvoorbeeld extra les in Engels. Ik vind het hier positief dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen kinderen, er zitten dus ook kinderen met een handicap op school. Als je een keer een lang weekend weggaat en je kinderen gaan niet naar school dan is dat geen probleem. Mijn Roemeense collega hield laatst zijn dochter een paar dagen thuis, ik vroeg hem heb je dat gemeld op school? Hij zei, nee ze sturen mij altijd een sms als ze niet op school is.
Wat hier ook erg leuk is dat ze veel praktijk dingen doen, zoals technology, sporten, koken, muziek en tekenen. Ze gaan ook al jong op kamp om te surfen, kanoën en om te leren samenwerken in de natuur.
Je hebt wel verschil in scholen als het gaat om manier van lesgeven. Je hebt scholen die meer sturen en scholen die leerlingen vrij laten. Onze kinderen zitten nu op een school met meer vrijheid, ze mogen veel dingen zelf inplannen. Zelf ben ik hier voorstander van maar weet ook dat het lastig is omdat het in het begin moeilijk is om met die vrijheid om te gaan. Als je vrije creatieve kinderen en dus ook een vrije creatieve samenleving wilt, zullen ze zelf op onderzoek moeten en het niet volgens het boekje moeten doen.
Anders krijg je een maatschappij waar alles tot in de puntjes geregeld wordt. Als de manager en de juf even weg zijn dan weten we niet meer wat we moeten doen. Ik zeg dus leerrecht is voldoende, leerplicht is achterhaald en in de meeste gevallen: zoek het lekker zelf uit, daar word je wijzer van!
Over Gerben
Voor ons is Nieuw-Zeeland het land waar we heen zijn geëmigreerd, puur op intuïtie! Sommige mensen verklaarden ons voor gek omdat we hier nog nooit geweest waren. Het is natuurlijk niet makkelijk om voor langere tijd in Nieuw-Zeeland te verblijven, want je hebt een visum nodig.
Gelukkig heb ik een technische opleiding en werkervaring die ik hier ook kan gebruiken. Ik moest een job-offer hebben om in aanmerking voor een visum te komen. Ik ben gewoon in de zomervakantie (2016) gegaan, zodat ik mijn baan niet op hoefde te zeggen. Gelukkig wist mijn werkgever wel van onze plannen af en hebben mij ook geholpen met een werkgeversverklaring. Met een werkgever heb ik in Nederland al een skype-gesprek gehad en we hadden daar allebei een goed gevoel bij. Dit gevoel werd in ons persoonlijk gesprek bevestigd en ik heb gelijk een vast contract gekregen waardoor wij een werkvisum voor drie jaar hebben gekregen. Als ik hier een jaar werk dan komen we in aanmerking voor een permanent visum. Mijn vrouw en kinderen liften mee op mijn visum en hebben een eigen visum voor de zelfde periode.
In september 2016 zijn we met de hele familie naar Papamoa Beach vertrokken. De lente moest toen nog beginnen en inmiddels is het hier hartje zomer. We hebben nu eindelijk het gevoel dat het jaar lekker lang heeft geduurd en genieten dagelijks van de zon, zee, strand en de mooie natuur.