Allereerst natuurlijk allemaal nog de beste wensen voor 2011 gewenst en dat het maar een mooi en gezond jaar mag worden!
In Nieuw-Zeeland is het nu hoog zomer en is het dan ook zomervakantie tijd. Veel leerlingen en studenten hebben 2,5 maand vrij en dat is overal goed te merken. Campings en stranden en de wegen ernaartoe zijn extra vol, maar daarentegen zijn de straten in de stad nu lekker rustig. Niet dat er ook meteen files staan, want met zoveel kust, tal van meren en rivieren en maar 4 miljoen mensen is er natuurlijk genoeg keuze!
Kerst in korte broek blijft toch wel wennen. De kerstbomen die hier te koop zijn, lijken meer op de wat grovere pijnboom, compleet met verse groene slaphangende uitlopers, waar natuurlijk geen bal aan blijft hangen.
Maar dat mag de pret niet drukken, we zitten toch niet binnen, dus hoe die versiering ook maar in de boom hangt, is eigenlijk niet echt van belang. Het versieren van tuinen en huizen wordt wel gedaan, maar omdat het pas na 9 uur donker wordt, is het absoluut geen hype.
In de week voor Kerst is er in veel dorpen en steden een Kerstoptocht, vergelijkbaar met op veel plaatsen in Nederland de Koninginnedag optocht.
Muziekanten worden gevolgd door verklede kinderen op fietsjes en lopend en dan een serie versierde auto's: van de old-timer van de buurman en de oude trekker van de boer op de hoek, tot lokale transportbedrijven met versierde veevervoer wagens en hulpverleners met (onversierde) ziekenauto, brandweerwagens en wat agenten met gierende sirene en lichten.
Rondom de optocht, (die 2x een rondje dorp doet in een half uur tijd) zijn er allerhande stalletjes met zelfgebakken heerlijkheden, live muziek en etens kraampjes met bbq vlees en ander lekkers.
Natuurlijk is er na afloop een prijsuitreiking voor de best versierde en best verklede, maar bovenal gaat het natuurlijk om het meedoen en het publiek, want we moeten er weer een heel jaar op wachten! De sfeer onder de toeschouwers is echt feestelijk te noemen, en met hier en daar een heerlijk warme rode muts met witte bal, lijkt het toch nog een beetje op Kerst!
Op de radio is van Kerst ook weinig te merken, misschien 4x per dag komt er een echte kerstplaat voorbij, compleet met 'Dreaming of a White Christmas' natuurlijk, dat dan weer wel. Dus hebben we heerlijk in de woonkamer gezeten met de gordijnen dicht (en de airconditioning aan) wat Nederlandse internetradio opgezocht en onder genot van de sneeuw-file meldingen op de Nederlandse wegen zo toch een beetje Kerstgevoel 'gemaakt'!
Kerst wordt gevierd met kado's en grote hoeveelheden eten en natuurlijk ook bbq, maar velen staan echt dagen in de keuken, want de hele familie komt even 800 Km naar het zuiden Kerst vieren. 2e Kerstdag heet hier 'Boxing Day' en de meningen over de herkomst van deze benaming zijn nogal verdeeld.
De meeste Kiwi's zeggen dat alle ongewenste kado's die ze van 'Santa' hebben gekregen, op Boxing Day weer terug in de doos gaan en kunnen worden omgeruild. Alle grotere winkels zijn open en doen op deze dag goede zaken, er is dan ook speciale 'Boxing Day Sale' een grote uitverkoop met mega kortingen op heel veel produkten. Natuurlijk hadden we weer het geluk om een flinke na-schok mee te pikken, zodat half het centrum van Christchurch weer werd afgesloten vanwege mogelijke schade, sommige winkels waren net een week open!
Wat me nog steeds verbaast is dat je soms van mensen een aardigheidje krijgt, van wie je dat eigenlijk absoluut niet verwacht had: De dochter van de baas komt ineens aanzetten met een klein kerstpakketje met wat toastjes, een flesje wijn en wat zoetigheid.
En de huisbaas staat ineens voor de deur met een doosje zelfgemaakte Kerst-snoepgoed-kiwi-lekkers om je vingers bij op te eten. Dan heb je toch even het gevoel dat je ze toch niet snapt: moet ik ze nu een kleinigheidje teruggeven, of is dat nu weer ongepast??
Met oud en nieuw gebeurt er hier niet veel. In de grote steden wordt vanaf een hoog gebouw, een stadion, of soms vanuit een park of vanaf de kust wel groot vuurwerk afgestoken, maar de mensen thuis hebben geen vuurwerk. Dat wordt deze tijd van het jaar ook niet verkocht.
Op 5 november wordt hier namelijk 'Guy Fawkes' gevierd: zijn (mislukte) poging om het Engelse parlement op te blazen wordt dan gevierd met vuurwerk en vreugdevuren, vaak komen dan grote groepen mensen samen op een strand, een weiland of camping, waar onder genot van een bbq en drank fikkie wordt gestookt en later vuurwerk wordt afgestoken. Ook wordt hiermee het aankomen van de zomer gevierd, of lievergezegd het einde van de kans op nachtvorst.
In de zomer is het ook de tijd van de Monarch vlinder. Velen kennen deze prachtige oranje vlinder met zwart/wit gestreepte en gespikkelde vleugels van de trektochten waar ze om bekend staan in de VS.
In Nieuw-Zeeland komen ze ook voor en overwinteren ze ergens in het noorden, om bij warm genoege temperaturen aan een volgende levenscyclus te beginnen. Als rups voeden ze van de Asclepias plant (Swan plant of Milkweed genoemd) die giftig is en dat maakt de rupsen ontzettend onsmakelijk voor vogels en andere 'roofdieren'.
In het voorjaar had ik een paar zaadjes van deze plant gezaaid, om op tijd planten te kunnen aanbieden aan de Monarch vlinders op hun weg naar het zuiden, zodat een moeder vlinder er haar eitjes op kan leggen, waarna de rupsen van de plant kunnen gaan eten tot ze verpoppen en zelf als vlinder verder naar het koelere zuiden vliegen.
En met succes! Toen we met Kerst een rondje liepen, zagen we de eerste Monarch vlinders in de buurt langsfladderen en voor ik het wist, waren de plantjes bedolven onder de eieren. We hebben inmiddels 1 plant in huis staan en alle 10 eieren zijn uitgekomen.
Over ongeveer 3 tot 4 weken zullen ze zich verpoppen en een aantal dagen later als Monarch vlinder het ruime luchtruim verkiezen. Tegen die tijd laten we ze natuurlijk wel naar buiten!
Vanuit een warm en rupsig Nieuw-Zeeland de groetjes en tot voldende maand.
Brenda