Nieuw-Zeelandse film

Nieuw-Zeelandse film

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld…

Is going to the movies een favoriete bezigheid. In Christchurch alleen al hebben we hier 10 bioscopen. En de videostore is also doing well en ook op de publieke zenders op televisie is ieder weekend een speelfilm, als er geen rugby wedstrijd is natuurlijk. De bioscoop in het centrum van de stad is lekker ouderwets met pluche vloerbedekking, kleine zalen en gezellige bar. En dan zijn er natuurlijk de grote zalen in de enorme malls met heerlijke stoelen en groot scherm en een geur van popcorn en cola.

Maar mijn favoriete bioscoop is de Rialto: met alternatieve films in een oud gebouw, maar drie zalen, heel goede koffie en redelijk goed functionerende en schone toiletten. Een kaartje kost gemiddeld $14 en we zijn hier volgens mij redelijk up to date met het aanbod. Veel BBC materiaal is ook te zien, we blijven natuurlijk heel British gericht, maar gelukkig ook de Amerikaanse block busters. Leuke bijkomstigheid hier is dat je ook van de Aussies, de buren, een film krijgt toegeschoven zoals Look both ways (volgens mij ook in Nederland op festivals te zien geweest).

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 91 reizen naar Nieuw-Zeeland

Net als Nederlanders zijn de kiwi's niet zo te spreken over films van eigen bodem en nu moet ik toegeven dat de allereerste films van Peter Jackson echt vreselijk zijn. Vooral zijn eerste met de toepasselijke titel Bad Taste waarin een schaap tot ontploffing wordt gebracht, is abominabel. En de film Frighteners van hem is eigenlijk ook niks. Maar ik heb persoonlijk erg genoten van de zijn trilogie Lord of the rings, hoefde ik mooi het boek niet te lezen (geen doorkomen aan namelijk). En de kiwi's zijn trots op dit succes en het levert een flink zakcentje op. Je kunt hier verschillende toeristische tours maken door het gebied waar Lord of the rings is gefilmd. En de achtergrond in The last Samurai met Tom Cruise is gefilmd in Taranaki. En zo leren steeds meer mensen Nieuw-Zeeland kennen en zijn ze nieuwsgierig naar het land.

En niet alleen de toeristen laten de economie draaien, de filmindustrie is ook een belangrijke groei sector geworden. In het buitenland staat Nieuw Zeeland inmiddels ook bekend om zijn goede filmklimaat. Het is hier prettig werken, goede achtergrond plaatjes in het mooie landschap, vooral geschikt voor grote vechtscènes en fantasie achtige beelden en het personeel is redelijk betaalbaar, relaxed en vriendelijk om mee te werken en in Wellington staat een enorme studio met groene muren. In deze studio moeten de acteurs in de leegte vechten en praten met nog niet bestaande karakters.

Later worden daar King Kong en andere figuren in gemonteerd, de groene achtergrond maakt het mogelijk om andere beelden later in hetzelfde plaatje te monteren. De film King Kong is volgens mij voor 90 procent in deze studio opgenomen en ontstaan. Bijna niks van de achtergrond is echt in deze film. En persoonlijk vind ik dat de animators volledig uit hun dak zijn gegaan met reuze insecten die opnieuw in de aanval gaan. Na een half uur had ik echt zo iets van nou weet ik het wel. Maar King Kong is daarentegen zo geslaagd. Die ogen, de hangende onderlip, dat ene tandje wat zo zielig uit de mond steekt. En de echte emotie die ze deze reuze aap hebben weten te geven, moest ik toch bijna huilen aan het einde van de film.

In veel kiwi films staat 'goed en kwaad' en het opkomen voor een sociaal lagere klasse centraal en natuurlijk het prachtige landschap en de Maori cultuur zoals de prachtige film Whale Rhider of River Queen, onlangs in première gegaan en gefilmd in Wanganui. Verder doet waar gebeurde crime het ook goed, zoals Heavenly Creatures en momenteel is regisseur Robert Arkies bezig met de film "Aramoana" (werktitel) over die treurige dag in een dorp waar een gestoorde man 30 jaar geleden 19 mensen doodschoot. En natuurlijk niet te vergeten, over geweld en sociale klasse gesproken: Once were warriors hier aankomende zaterdag weer op de televisie.

En Nieuw Zeeland doet het wereldwijd nu ook goed met kaskrakers. Twee films komen voor in de top tien wereldlijst voor 2005: Narnia op de zevende plaats met een van opbrengst 695 miljoen (NZ$) en King Kong op de achtste plaats met 630 miljoen (NZ$). En we zijn hier niet de Oscars vergeten, 11 voor Lord of the rings, maar ook: Narnia and Shrek, regisseur Andrew Adamson is in Nieuw Zeeland geboren en won in 2001 een Oscar voor de nieuwe categorie animated feature film. Whale rider, Keisha Castle-Hughes was de jongste acteur ooit om genomineerd te worden voor een Oscar Best Lead Actress in 2003. En Jane Campion van The Piano was genomineerd voor beste regisseur bij de Oscars toen de tweede vrouwelijke regisseur ooit genomineerd voor een Oscar. Ze kreeg het gouden beeldje voor Best Original Screenplay. Russell Crowe (woont in Aussie, maar is hier geboren) won een Oscar in 2001 voor Gladiator.

Maar er zijn ook slechte recensies zoals onlangs voor The Water Giant geregisseerd door John Henderson met verschillende kiwi acteurs en vier jaar geleden opgenomen in de provincie Otago (kosten NZ$39 miljoen). Centraal staat Lake Wakatipu wat een monster zou herbergen a la Loch Ness. Volgens de Amerikaanse pers is het sub Disney story telling en alleen het Nieuw Zeelandse landschap is mooi. Nou ja. Oh, en voor iedereen die nu in de bioscoop The Da Vinci Code gezien heeft, vergeet niet dat Dan Brown eigenlijk voor het idee veel inspiratie gestolen heeft van de Nieuw Zeelander Michael Baigent die het boek Holy blood and the holy grail heeft geschreven. Ere wie ere toekomt, vind ik.

Have fun at the movies!

PS: Leukste film van Nieuw Zeelandse bodem dit jaar: Sione's wedding. Wellicht in het alternatieve circuit tijdens een festival te zien. Doen dan! De film geeft een leuke inkijk in de sfeer en tradities van Samoan families in de buitenwijken van Auckland.

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief