Rare en extreme sporten

Rare en extreme sporten

door Norma Kloosterman

Aan de andere kant van de wereld...

…is het woord avontuur waarschijnlijk uitgevonden. Welk ander land heeft zoveel rare en extreme sporten. Ik noem het in een opgeblazen bal van een berg afrollen en natuurlijk het bungy jumping. Dat laatste schijnt eigenlijk een traditie vanuit Nieuw Guinee te zijn, om je mannelijkheid te tonen moeten jongens in de puberteit van een hoge boom naar beneden springen, hoofd eerst en ze hebben alleen elastiek aan een enkel wel te verstaan. Wie had gedacht dat deze 'sport' zoveel jaren later een enorme toeristenindustrie staande houdt.

Maar om de toeristen te blijven lonken en ook gewoon omdat kiwi's ervan houden om iets nieuws en iets geks te verzinnen, is er meer te doen hier. Zoals met een autoband door een grot heen waden. Caving heet dat. Nieuw-Zeeland heeft 1 van de meest 'challenging' onderaardse gangen stelsels van de wereld. Tasman mountains bij Nelson heeft de grootste en diepste grotten in de wereld. Takaka Hill/Marble Mountain heeft Harwoords Hole, een van de grootste 'sinkholes' en de bekende attractie: Waimoto Caves, voor wie niet onder water durft en als je niet zo actief bent of wilt zijn, geeft niks, je kunt ook gewoon heel relaxed in een roeibootje naar de glow-worms kijken. Maar je bent hier niet geweest als je niet minimaal 1 of 2 keer iets op of in het water heb gedaan. So get yourself wet!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 88 reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent vele prachtige rivieren, dat betekent dat je onderweg vaak een burg over moet, soms een houten brug waar maar 1 auto tegelijk over heen kan: gratis extra avontuur niet waar. De rivieren zijn belangrijk voor de omliggende natuur en graslanden (een boerenbedrijf wordt veel meer waard in de buurt van water) maar ze vormen natuurlijk ook decor voor nog meer toeristische attracties. Je kunt altijd wel ergens kajakken.

Of, leuker, sneller en absoluut mijn favoriet: raften! Of, nog beter, het nieuwste van het nieuwste wat ik (nog) niet geprobeerd heb: Sledging. Een van de eerste "White Water Sledging company" werd gevormd door Alain 'Moustache' Ventelou in Europa. Het is dus eigenlijk een Franse sport. Vandaag de dag heeft hij een avontuur bedrijf in Rotorua. Je kunt hier sledgen op de Rangitaiki rivier.

Sledgen is liggend op een speciaal surfboard over de kolkende rivier gaan. Dat is mij net even te dicht met mijn ogen op het water. Ik zit liever hoger in een boot zodat ik overzicht houdt. Maar, voor de sportieveling en de thrill seeker is sledgen natuurlijk 'echter'. Je voelt de rivier letterlijk onder je door kolken en je wordt heel nat! Voor wie dan nog niet genoeg heeft, je kunt ook abseilen in een waterval, jetskiën en zelfs heliraften. Word je afgezet met je collega rafters en boot op een normaal onbegaanbaar gebied en wilde rivier. Ik zei het je al, die kiwi's houden van nieuwe dingen verzinnen. Leuk raften, maar zou je ook kunnen heliraften?

Ja, dat kan ook! Vooral aan de West Coast op het Zuider Eiland kun je bijna letterlijk uit je dak. Aan de grond kent dit gebied een paar van de mest wilde rivieren op aarde die razen van de Southern Alps naar de Tasman Sea. Meer dan twintig rivieren snijden dwars door regenwouden en diepe kloven. Echt een bizarre ervaring om van de sneeuw in de bergen te raften door een tropische setting naar de zee. En als ultieme bonus vlieg je er ook nog eens overheen in een helikopter! In Greymouth kun je bij Wild West Adventure Companies zo'n tour boeken.

's Ochtends vroeg verzamel je je met andere dear devils en en wordt je naar de rivier gebracht. Daar wacht een helicopter op je die je een waanzinnig mooie tocht bezorgd over het afwisselende landschap van de West Coast. Terug op aarde begint deel twee van deze bijzondere tour: je gaat raften! En niet zomaar over een rivier, maar eentje met wel 6 grade 5 rapids, 8 grade 4 en 12 grade 3 rapids. Enige durf en conditie zijn wel vereist. Eerst krijg je wat instructies en dan mag je maar liefst vijf uur het water op. Af en toe wordt er gestopt bij wat Kodak-momenten en voor een goeie lunch. Is de helicopter je wat te duur? Dan kun je ook alleen de raft-tour doen.

Afijn, op de Rangitaiki op het Noorder Eiland rivier kun je ook gewoon prachtig raften. 14 km pure opwinding. Wereldberoemd punt op deze rivier is Geoff Joy, snel stromend water naar beneden, Yahoo! De Wairoa rivier is een van de langste raft routes in Nieuw Zeeland en daarmee de meest populaire route. Drie smalle doorgangen, veel kolkende golven, versnellingen naar beneden en weer naar boven en prachtige omgeving, wat wil een raft mens nog meer? En één van de nieuwste attracties bij raften is de Kaituna rivier, snel en supersnelle stromingen, veel schuim en een zeven meter waterval. Daarmee de hoogste die commercieel geraft kan worden in de wereld. Dat je het even weet. Niet voor beginners dus deze rivier.

Op het Noorder Eiland kun je ook op Mohaka en Tongariro rivier terecht voor raften, sledgen of kajakken. Op het Zuider Eiland kun je sledgen in de Nelson/Marlborough regio, op de Buller, Clarence en Karamea rivieren. De stad voor avontuur op het Zuider Eiland is natuurlijk Queenstown, al blijf je hier drie weken dan kun je nog iedere dag wel iets doen. Het allerleukste hier vond ik de Shotover Jet. Bill Hamilton had problemen met het vee bezoeken, de rivier bood eigenlijk een geschikte route maar het water stond te laag voor een normale boot met buitenboordmotor.

Begin jaren 60 kwam hij zelf met de oplossing: de Hamilton Jetboat. Kan varen in 100mm water, met hoge snelheid (80 km per uur) neemt golven met gemak en draait rustig en stabiel om zijn eigen as. Een nieuwe attractie was daarmee ook geboren en de eerst betalende passagiers in een Hamilton boat gingen over de Shotover River, vandaar de naam van de onderneming nu Shotover Jet. Maar ook buiten Queenstown kun je terecht voor een speed ritje in zo'n jetboat. Zoals gezegd een aanrader. Hou vooral je armen binnen bord, want het bootje vliegt met maximaal 10 cm ruimte langs de rotsen. Gillen mag.

En dames ook goed om te weten, de leukste mannen zijn vaak de instructeurs van extreme sporten of de bestuurder van de jet, raft of de gids bij het kajakken. Moeilijk kiezen in wiens bootje je zal gaan. Wel opletten als die leuke instructeur de Safety Rules staat op te noemen. Omdat dit land een ACC (accident compensation) kent, zeg maar een landelijke ongevallenverzekering waaronder ook toeristen en bezoekers aan Nieuw Zeeland vallen, zijn ze altijd zeer druk bezig met je safety and health. Naar mijn idee soms overdreven zoals op mijn werk bijvoorbeeld waar we niet met hete koffie en thee de trap mogen nemen want je zou wel eens kunnen vallen.

Maar goed, iedereen is oprecht bezorgd om je veiligheid, want we betalen met z'n allen tenslotte ook jouw premie. Kijk dus uit voor de rotsen, draag een helm en een wetsuit en vergeet geen eten, drinken en warme kleren voor na afloop van je avontuur mee te nemen. En oh ja, vergeet geen handdoek mee te nemen. Ook handig. En warme sokken, voor types zoals ik met altijd koude voeten.

Nog even over het Six level grading system: Let op dat de folder het misschien heeft over een Grade V maar dat kan best een level III rivier zijn met op 1 punt een level V rapid. Kijk dus naar het bord en in de folder voor het woord "continuous grade IV" bijvoorbeeld:

I very easy, a few small waves
II choppier wave patterns, no sweat in a raft
III bigger but still easy ridden waves, bouncy and fun
IV huge waves, rocks midstream, increase the chance of a swim, rock out of the boat
V serious stuff with standing waves, narrow channels and huge holes, not for first timers
VI dicing with death, commercially unraftable, only for the stupid and the experienced paddlers

Be safe and have fun!

Norma Kloosterman

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner