Culinair auteur en tv-kok Annabel Langbein is de trots van de Kiwi's. In Nederland is Langbein bekend van haar kookprogramma de Free Range Cook op 24Kitchen. Met haar gelijknamige nieuwe boek brengt ze de pure Nieuw-Zeelandse keuken naar Nederland. Ze wil mensen samen aan het koken en eten krijgen met gezonde eenvoudige recepten en natuurlijke ingrediënten. Wij ontmoeten Langbein op de Herengracht in Amsterdam om te praten over haar leven in Nieuw-Zeeland, de inspiratie voor haar gerechten en natuurlijk haar nieuwste boek.
Kun je de traditionele Nieuw-Zeelandse keuken voor ons beschrijven?
De Nieuw-Zeelandse keuken was vroeger vrij saai. Nieuw-Zeeland was met haar tachtig miljoen schapen de grote boerderij van Europa tijdens de kolonisatie rond 1800. We hadden een echte agrarische keuken: vooral simpele gerechten met veel lam, aardappelen, groenten en boter. Veel kruiden waren er toentertijd nog niet.
De afgelopen twintig jaar is de Nieuw-Zeelandse keuken sterk veranderd. Tegenwoordig kan je alle wereldspecerijen overal krijgen. Dingen als sesamolie en wasabi kende Nieuw-Zeeland vroeger niet. Nu mixen we onze eigen verse vis-, groente- en vleesproducten waar Nieuw-Zeeland zo rijk aan is, met een vleugje smaken of kruiden uit een andere keuken. En dat maken we ons eigen.
Wat is je favoriete Nieuw-Zeelandse gerecht?
Ik ben gek op vis! Nieuw-Zeeland heeft heerlijke verse vis en je hebt nooit veel vis nodig in een gerecht. Ik gebruik graag vissoorten die minder bekend zijn. Dan blijft het betaalbaar omdat deze soorten, zoals bijvoorbeeld zalm of forel, niet overbevist zijn.
Wat heeft je geïnspireerd om te gaan koken met natuurlijke en verse ingrediënten?
Ik ben opgegroeid in de stad, maar ik vond het altijd heerlijk om naar de boerderij te gaan. Als zestienjarig meisje woonde ik samen met mijn vriendje in een afgelegen stukje Nieuw-Zeeland middenin de natuur. We hadden geen elektriciteit en verbouwden ons eigen eten. Vis en vlees vingen we zelf. Ik was een wild jagend, schietend en vissend meisje. Dat is nu toch niet meer voor te stellen? Hierdoor heb ik echt geleerd vindingrijk te zijn en de producten uit je omgeving te gebruiken.
In je boek vertel je dat je verliefd bent op Central Otago. Wat maakt deze plek zo bijzonder voor jou?
Central Otago heeft een uitzinnige rauwe schoonheid en het leven is hier eenvoudig en goed. Alle foto's uit het kookboek zijn gemaakt in ons huisje aan het prachtige Wanakameer, aan de voet van de Nieuw-Zeelandse Alpen. Het huis hebben we helemaal zelf gebouwd. Elke boom die je ziet hebben we daar zelf geplant. Onze kinderen zeggen wel eens: "je houdt meer van je bomen dan van ons!"
Welke plekken in Nieuw-Zeelandzouden onze reizigers, naast Otago, echt niet mogen missen volgens jou?
Als je in Auckland bent, moet je zeker Waiheke Island bezoeken. Dwaal door de wijngaarden en relax op de prachtige stranden. Er is daar op zaterdag ook een fantastische farmers market. Boeren verkopen hier versgemaakte worsten en heerlijke kazen. Alleen al voor de sfeer en de ervaring moet je hierheen.
Bezoek ook zeker het Abel Tasman National Park, in het noorden van het Zuidereiland. Dat heeft de mooiste gouden zandstranden die ik ooit heb gezien. Je kunt hier kajakken, hiken of gewoon lekker wandelen. Het landschap is hier prachtig! Na Central Otago is dit zeker mijn lievelingsplek in Nieuw-Zeeland. Het mooie aan Nieuw-Zeeland vind ik dat de natuur zo toegankelijk is.
Je bent ook gek op reizen! Welke buitenlandse keuken heeft je het meest geïnspireerd?
Ik ben net terug van drie weken Turkije en ik ben gek van het eten daar. Ze hebben een hele pure en simpele keuken, met veel groentes en kruiden. Vooral de saliethee die een man op een afgelegen eiland ons schonk is me bijgebleven!
Maar als ik denk aan alle wereldkeukens, dan moet ik toch zeggen dat Italië één van de moederkeukens van de wereld is. Ik waardeer de eenvoud en de inventiviteit van de Italiaanse keuken enorm. En daarna komen voor mij de Chinese en de Indiase keuken met hun rijke, gelaagde gerechten. Ze vieren en gebruiken echt alles wat ze om zich heen hebben.
Heb je nog tips voor mensen die in de stad wonen om toch aan verse producten te komen en gezond te eten?
Bezoek boerenmarkten waar je verse seizoensproducten kan kopen en verbouw je eigen groenten en kruiden binnen of op je balkon. Je hebt niet per se een grote tuin nodig. Naast het vakantiehuisje in Otago, brengen we ongeveer de helft van de tijd door in ons appartement in Auckland. Daar heb ik mijn balkon omgebouwd tot moestuin.
Recepten en meer Annabel Langbein vind je op haar site: www.annabel-langbein.com.