De Christchurch-aardbevingen: hoe is het nu?

De Christchurch-aardbevingen: hoe is het nu?

door Yldau Otter

29 januari, 2019

Een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter trof Christchurch op 22 februari in 2011. De meest destructieve ramp in een reeks aardbevingen die op 3 september 2010 begon. Bij deze aardbeving op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vielen 185 doden en werd de binnenstad totaal verwoest. Vijfduizend mensen raakten werkloos en een derde van de bewoners verloor hun huis.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 88 reizen naar Nieuw-Zeeland

Inmiddels zijn we acht jaar verder. En streeft Christchurch er nog steeds naar om een van de meest leefbare steden ter wereld te worden. Hoe gaat het nu met Christchurch? En zijn de gevolgen van de aardbevingen nog altijd zichtbaar?

Pacific Ring of Fire

Nieuw-Zeeland behoort tot de grote boosdoener van oneindig veel natuurrampen: de Pacific Ring of Fire. In dit ringvormige gebied rondom de Stille Oceaan schuiven aardkorsten onder elkaar, waardoor er regelmatig aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s voorkomen. Hierdoor wordt de omgeving van Christchurch jaarlijks door duizenden aardbevingen getroffen. 

Voordat het zwaartepunt werd bereikt, deed de stad nog erg Engels aan door de neogotische bouwstijl en vele parken. Bezocht je Christchurch in deze tijd, dan herinner je deze stad waarschijnlijk als een charmante stad vol historische gebouwen.

De verwoestende aardbeving in 2011 bracht daar verandering in. Hoewel de kracht van de ramp minder was dan in 2010, was de impact veel groter. Duizenden gebouwen en huizen werden verwoest. De schade van de aardbeving liep op in de miljarden. 

Maar er was niet alleen materiële schade, ook vielen er 185 doden. Deze slachtoffers kregen allemaal een herdenkmonument in de stad. Zo zijn er bankjes in parken benoemd naar de overledenen. 

Wederopbouw

In de jaren na de aardbeving hebben de bevolking en de overheid er alles aan gedaan om de stad nieuw leven in te blazen. Op de plaatsen waar voorheen historische gebouwen en huizen stonden, deden kunstenaars de afgelopen jaren pogingen om de sfeer terug te brengen. Zo zie je op veel plekken indrukwekkende muurschilderingen die de stad opvrolijken. Op een lege muur in de buurt van Christchurch’s Cathedral Junction vind je bijvoorbeeld een muurschildering van het gezicht van een meisje. En op het YMCA-gebouw is een vrouw afgebeeld. 

Een ander voorbeeld van de creatieve wederopbouw is de Christchurch Container Mall, ook wel Re:Start Mall genoemd. Dit is een klein winkelcentrum met hippe boetiekjes en leuke foodtrucks. De gekleurde containers die hier staan werden gebruikt door lokale winkeliers tot de wederopbouw in gang was gezet. Sinds 2018 is het winkelcentrum permanent gesloten.  

Opnieuw opgeschrikt 

Na vijf jaar van wederopbouw werd Christchurch op 14 februari 2016 opnieuw opgeschrikt door een aardbeving, die de verwoestende schok van vijf jaar geleden in herinnering riep. Deze keer vielen er geen doden en gewonden en was er nauwelijks schade. De nieuwe infrastructuur in de stad zorgde ervoor dat de schade beperkt bleef. Zo bleven de belangrijkste wegen in Christchurch gespaard en was er alleen waterschade. 

Christchurch nu

Ondanks de nieuwe infrastructuur schat de Christchurch City Council dat er nog ongeveer twintig jaar nodig is totdat de wegen in dezelfde conditie zijn als in andere steden van Nieuw-Zeeland. Ook zijn er nog steeds veel gezinnen die moeite hebben om een schikking te krijgen met hun verzekeringsmaatschappij, terwijl er al meer dan dertig miljard Nieuw-Zeelandse dollar aan claims zijn betaald. De onzekerheid van de bevolking heeft in die zin een negatief effect op de leefbaarheid in Christchurch.   

Maar aan de positieve kant krijgt de stad een steeds moderner jasje. De wederopbouw bracht allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee. Het bood bijvoorbeeld nieuwe kansen voor de horeca. Zo is het uitgaansleven bruisender geworden door de komst van hippe bars en cafés in Cashel St. en High. St. Daarnaast wordt Christchurch steeds vaker geroemd om de diverse culinaire hoogstandjes rond Oxford Terrace.

Ook is er ook meer ruimte ontstaan voor creatieve uitingen. Kunstenaars kwamen na de aardbevingen naar Christchurch om de stad weer een beetje op te kleuren. Hierdoor is de street-art een sterk onderdeel geworden van het veranderende straatbeeld; op bijna elke hoek vind je wel een andere muurschildering. 

Littekens in een leefbaar centrum

Toch zijn de littekens van de aardbeving nog altijd zichtbaar en voelbaar, en zullen ze dat nog wel even blijven. Ze zijn onderdeel geworden van de geschiedenis, met prachtige plekken waar de slachtoffers nog altijd worden herdacht.

Wel heeft Christchurch op een creatieve en positieve manier nieuw leven geblazen in de stad. Haar centrum is kleurrijk, culinair en bruisend. En wie weet wordt ze ooit nog wel de meest leefbare stad ter wereld. 

 Christchurch bezoeken? Dit zijn de beste tips:

  • Bezoek de Christchurch Botanic Gardens, waar je talloze bomen, planten en bloemen vindt. De ideale plek om je even terug te trekken uit de stadsdrukte en tot rust te komen.
  • Reis met de gerestaureerde tram door het stadscentrum van Christchurch.
  • Bekijk hoe de stad er voor en na de natuurramp uitzag tijdens een tentoonstelling in het museum Quake City.
  • Bezoek de hippe plek C1 Espresso: het voormalige postkantoor waar ze eten bezorgen via buizen. Je krijgt je eten hier dus letterlijk via ‘de post’!
  • Bekijk de gerenoveerde Christchurch Cathedral. 
  • Maak een street-art-wandeling door de stad.
  • Bekijk het herdenkteken ‘185 lege witte stoelen’ die symbool staan voor ieder slachtoffer van de aardbeving in 2011.

Wil jij Christchurch bezoeken tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland? Bekijk dan alle rondreizen naar Nieuw-Zeeland.

Fotocredits: Martin Luff

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner