De Moriori en Kupe

De Moriori en Kupe

door Getaway Travel

Volgens recent onderzoek zijn waarschijnlijk de Moriori de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Dit waren primitieve stammen die rond het jaar 700 vanuit de eilanden van Oost-Polynesië naar Nieuw-Zeeland waren overgestoken. Het waren voornamelijk jagers en vissers die in hun nieuwe land naar hartelust hun gang konden gaan want het gevarieerde landschap bevatte veel voedsel en er leefden vele soorten dieren.

Zo aten ze het vlees van zeezoogdieren als dolfijnen en walvissen en van vogels. Favoriet was de gigantische vleugelloze vogel, de moa. Deze konden wel drie meter hoog worden en er leefden maar liefst 25 soorten van. Ze waren zo makkelijk te vangen dat ze uiteindelijk zijn uitgestorven. Evenals de Moriori zelf die vanwege gebrek aan wapens kansloos waren tegen de later gearriveerde Maori's. In 1933 stierf de laatste bekende volbloed Moriori.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 92 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het land van de witte wolk

Wanneer de eerste Maori's aan land kwamen, is niet zeker. Maar vaak wordt er gezegd dat de Polynesische zeevaarder Kupe de eerste was tussen 850 en 950. Hij gaf het land de naam 'Aotearoa', dat 'Het land van de lange witte wolk' betekent omdat er toen hij aan kwam varen laaghangende bewolking over het land hing. Na zowel het Noorder- als het Zuidereiland verkend te hebben, vaarde hij, volgens de legende, dolenthousiast terug naar zijn Hawaiki-eilanden in Polynesië.

Toch duurde het zo'n 350 jaar voordat de Maori's van deze eilanden de oversteek naar hun nieuwe vaderland durfden te maken. Ze zochten hun heil ergens anders vanwege de stammenoorlogen, overbevolking en ziektes die de Hawaiki-eilanden plaagden.

Rond 1000 - 1100 kwamen de eerste Maori's met een vloot kano's aan. Ze brachten verschillende soorten planten en dieren met zich mee. Bijvoorbeeld een kiore, een Polynesische rat die vetgemest een delicatesse was en wortelgewassen als de yam en de kumara. De Maori's bouwden nederzettingen, pa's, op grote stukken grond met daarop houten hutten en voedselbewaarplaatsen. Ze verbouwden groenten en zoete aardappelen op kleine akkers en gebruikten in plaats van dieren houten gereedschap om te oogsten.

In een pa bevond zich ook altijd een gemeenschapshuis, het belangrijkste en mooiste gebouw waar werd vergaderd, gefeest, getrouwd en gerouwd. De Maori's gebruikten voornamelijk hout om versieringen aan te brengen en beeldden vaak goden en voorouders af. De stamleider en priesters genoten de hoogste status en het leiderschap werd van vader op zoon doorgegeven.

Op zoek naar meer land om voedsel te verbouwen, werden de Maori's steeds oorlogszuchtiger en vonden er steeds vaker stammenoorlogen plaats. Vanwege deze vijandigheid werden de pa's meestal op heuvels of gemakkelijk verdedigbare eilanden gebouwd en beschermd met een aarden wal of houten palen. Wanneer een territorium te klein werd, vielen ze gewoon een nabijgelegen stam aan. Er werden wapens gebruikt van steen, hout of been. De gevechten waren vaak bloedig en met de gevangengenomen vijanden werd niet mals omgegaan: deze werden als slaaf gebruikt, of nog erger, ze werden opgegeten...

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief