Modern Nieuw-Zeeland

Modern Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

In de jaren tachtig profileerde Nieuw-Zeeland zich steeds sterker als milieuvriendelijk land met een groene politiek en een krachtig anti-kernwapenbeleid, dat overigens niet altijd tot goede verhoudingen met de rest van de wereld zorgde. Zo verbood het in 1985 Amerikaanse oorlogsschepen de toegang tot de Nieuw-Zeelandse havens. Dit was tot grote ergernis van de VS aangezien ze eerder het ANZUS-verdrag hadden getekend. Het verdrag werd toen opgeschort.

Onrust

In datzelfde jaar bliezen Fransen het Greenpeace schip Rainbow Warrior op in de haven van Auckland. Een fotograaf van Greenpeace, Fernando Pereira, werd hierbij gedood. Tien jaar later verslechtte de verhoudingen tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk nog meer door het heftige Nieuw-Zeelandse verzet tegen de Franse atoomproeven op Muruoa in de Stille Oceaan. De regering stuurde er zelfs een onbewapend oorlogsschip naar toe.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 88 reizen naar Nieuw-Zeeland

De binnenlandse politiek kenmerkte zich ook door enige onrust. Op Waitangi Day in 1981 protesteerden radicale Maori-groeperingen tegen de schendingen van het Verdrag uit 1840. Dit betrof vooral landaankopen, onrechtmatige onteigeningen en visserijrechten. De Maori's eisten dat het onrecht dat de regering hen had aangedaan zou worden gecompenseerd. In 1989 werd de eerste rechtszaak gewonnen en meer succesvolle uitspraken volgden.

Maori-cultuur onderdeel van Nieuw-Zeelandse identiteit

Veel grond is er aan Maori's teruggeven en ontvingen zij naast excuses en geld ook aandelen in een groot visserijbedrijf. Belangrijk was dat er de interesse in de Maori identiteit steeds verder groeide onder de Paheke - de witte Nieuw-Zeelanders - en de Maori's zelf. De Maori-cultuur wordt steeds vaker als belangrijk onderdeel van de Nieuw-Zeelandse identiteit gezien.

De moderne Nieuw-Zeelandse is de laatste jaren sterk veranderd. Zo zijn er sterke economische veranderingen gaande en wordt er steeds meer geprivatiseerd en minder uitgegeven aan sociale voorzieningen. Er is een nieuw kiessysteem die het volk breder vertegenwoordigt dan voorheen. Sinds 1997 is er een vrouwelijke premier in Nieuw-Zeeland. De eerste was Jenny Shipley en sinds 1999 staat Helen Clark aan het roer.

Clark werd in 2002 herkozen voor nogmaals drie jaar als Prime Minister van Nieuw-Zeeland. Momenteel is de samenleving gevarieerder dan ooit. Er komen steeds meer Aziatische immigranten naar Nieuw-Zeeland en is Auckland de grootste Polynesische stad ter wereld. Dankzij de groeiende verscheidenheid aan culturen krijgt Nieuw-Zeeland steeds meer een onafhankelijke identiteit als Pacifische staat binnen de internationale gemeenschap.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner