Verwijdering van Engeland

Verwijdering van Engeland

door Getaway Travel

Na de Tweede Wereldoorlog richtte Nieuw-Zeeland zich op militair gebied op de Verenigde Staten maar bleef economisch afhankelijk van Groot-Brittannië. Hoewel Nieuw-Zeeland in 1946 een onafhankelijk land werd, was het nog steeds lid van het Britse Gemenebest. Het werd ook wel 'Engelands boerderij' genoemd aangezien tot 1960 maar liefst 55% van de export daarheen ging. Omdat de exportprijzen toen hoog lagen, ging het economisch voor de wind en had het land een van de hoogste gemiddelde inkomens ter wereld.

Deze economische groei zorgde niet alleen voor een welvarend Nieuw-Zeeland maar ook voor grote veranderingen voor de Maori's. Veel Maori's trokken naar de steden op zoek naar werk en werden daar meer dan ooit geconfronteerd met westerse normen en waarden. Om aan werk te komen werden ze min of meer gedwongen zich aan te passen aan de westerse cultuur en ontstond er een verwijdering tussen deze Maori's en hun eigen cultuur (Maoritanga).

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 91 reizen naar Nieuw-Zeeland

Eind jaren zestig kwam hiertegen verzet en kwam er de roep van jonge Maori activisten en traditionele Maori-leiders om een herwaardering van de Maori-cultuur. Dit zorgde onder andere voor de teruggave van land aan Maori's en een meer prominente plek van Maori-taal in het onderwijs.

In de jaren zeventig raakte Nieuw-Zeeland in een economisch verval. Moederland Groot-Brittannië werd in 1973 lid van de EEG en importeerde voortaan agrarische producten uit EEG-landen en niet meer uit Nieuw-Zeeland. Daar kwam ook nog eens een oliecrisis bovenop. Grondstoffen en industriële producten die Nieuw-Zeeland importeerde werden steeds duurder terwijl de exportprijzen daalden. Slechts 6% van de export ging toen nog maar naar Groot-Brittannië en werden er nieuwe markten aangeboord. Nieuw-Zeeland ging gaandeweg steeds meer handeldrijven met landen als China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

Op militair gebied richtte het land zich steeds meer op de Verenigde Staten en sloot samen met Australië het ANZUS-verdrag: een verdedigingspact dat wanneer een van deze landen wordt aangevallen de anderen helpen het te verdedigen. Net als in veel andere westerse landen onderging Nieuw-Zeeland in de jaren zestig grote sociale veranderingen. Babyboomers daagden de conservatieve regering uit en werd er in 1972 heftig geprotesteerd tegen het besluit de VS te steunen tijdens hun oorlog tegen Vietnam. Maar niet veel later keerden de kiwi's door de slechte economie weer terug naar de conservatieve politiek van de National Party.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief