Muziek in Nieuw-Zeeland

Muziek in Nieuw-Zeeland

door Getaway Travel

Muziek is altijd al een belangrijk element van de Kiwi-cultuur geweest. De meeste Nieuw-Zeelandse muziek die je hoort heeft zijn oorsprong in de Europese cultuur die door de kolonisten naar Nieuw-Zeeland is meegenomen met Amerikaanse elementen. Maar ook de Maori maken al eeuwenlang muziek, bijvoorbeeld om verhalen en tradities door te geven.

Veel verschillende invloeden

Componisten van begin 19e eeuw gebruikten Europese muziektradities en mengde deze met de Nieuw-Zeelandse traditie. Voorbeelden hiervan zijn Alfred Hill en Douglas Lilburn en later waren dit onder andere Jack Body en Gillian Whitehead.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 88 reizen naar Nieuw-Zeeland

Tegenwoordig hoor je in lokale Nieuw-Zeelandse muziek verschillende invloeden terug uit Europa, Amerika, Azië, de Pacific en uit de Maori-cultuur en worden er allerlei technieken met elektronische instrumenten toegepast. Hierdoor is er een uniek Kiwi-geluid ontstaan. Deze hoor je terug in de muziek van bijvoorbeeld Gareth Farr en Phil Dadson. De groep Plan 9 maakt ambient music die is gebruikt in de 'Lord of the Rings'-trilogie. Natuurlijk hoor je in Nieuw-Zeeland ook allerlei bekende muziekstijlen als country, rock en hiphop en internationale muzieksterren zijn er populair.

Maori-muziek

Maori gebruikten muziek vaak als overdracht van hun geschiedenis en verhalen omdat ze lang geen schrift kenden. De traditionele manier van een muzikale uitvoering is de 'kapahaka'. Hierbij wordt gezongen en worden er allerlei rituelen uitgevoerd met verschillende muziekinstrumenten en voorwerpen, zoals een lint met aan het einde een bal.

Een andere traditie is de 'haka': een Maori-oorlogsdans waarbij werd gezongen, geschreeuwd en met de handen geklapt. Deze wordt tegenwoordig meestal alleen nog opgevoerd op toeristische plekken en tijdens wedstrijden van de All Blacks, het nationale rugbyteam.

Er wordt vaak muziekgemaakt met oude houten blaasinstrumenten en trommels maar tegenwoordig is de gitaar ook niet meer weg te denken uit de Maori-muziekcultuur. Ook hoor je tegenwoordig allerlei muziekinvloeden vanuit de hele wereld hierin terug zoals reggae, rock & roll en hiphop. Een zeer populaire Maori-zangeres van nu is Brooke Fraser.

Rock en hiphop

De populairste stromingen in de moderne Nieuw-Zeelandse muziek zijn rock en hiphop. Hoewel deze van origine niet uit Nieuw-Zeeland komen, is de moderne Kiwi-popmuziek hierdoor erg beïnvloed. In de jaren zestig was er sprake van een Britse rockinvasie en begonnen allerlei Nieuw-Zeelandse bands dit geluid over te nemen.

Hard rock werd in de jaren zeventig erg populair en bands als Human Instinct en Space Farm hadden succes in eigen land en in Australië. Later werd er geëxperimenteerd met rock door artiesten als Dadamah en The Terminals. Vooral in steden als Auckland, Palmerston North, Christchurch en Wellington floreert rock- en punkscene. Huidige rockbands die ook over de Nieuw-Zeelandse grenzen zijn te horen zijn D4, The Datsuns, The Feelers en Zed.

Door de sterke opkomst van migranten uit de Pacifuc bruist de hiphopmuziek, die ook wel Urban Pasifika wordt genoemd. Eerder had deze stroming rebellerende teksten en geluid en was de muziek behoorlijk politiek geëngageerd. Tegenwoordig is dit wat zoeter. Bekende artiesten zijn Che Fu, Nesian Mystik en Scribe.

Dance met elektronische geluiden met crossovers tussen hiphop en rock begint steeds populairder te worden. Succesvolle artiesten in deze scene zijn Shapeshifter, MC Tali en Salmonella Dub. Bekende singer-songwriters zijn Neil Finn, Bic Runga en Greg Johnson. De Nieuw-Zeelandse muziek is wereldwijd niet (nog) echt bekend: op de wereldranglijst staat het land op nummer 33 (de VS staat op nummer 1 en Australië op nummer 8).

Woodstock vs. Nambassa

Nieuw-Zeeland deed in de jaren zestig en zeventig mee met de internationale hippie beweging. Hoewel Woodstock bij lange na niet werd overtroffen, was de opkomst bij de derde editie van het Nambassa festival met 75.000 bezoekers enorm.

Nambassa is de verzamelnaam voor verschillende festivals die tussen 1976 en 1981 zijn gehouden op grote boerderijen vlakbij de steden Waihi en Waikino op het Noordereiland. De muziekfestivals hadden een alternatief tintje en focusten zich op 'peace, love and environment.' Naast het vele vermaak werden workshops gegeven om alternatieve geneesmiddelen, groene energie en biologisch eten te promoten.

Het festival werd in 1979 geopend door de beroemde Swami Satchidananda. De bekende yoga goeroe had enkele jaren daarvoor het Woodstock festival geopend. Zijn openingswoorden luidden: 'This is better than Woodstock - you've got it made, lead the world!'

Blues in Christchurch

In de jaren zestig kwam Nieuw-Zeeland in aanraking met de blues. Britse blues en R&B bands als the Animals en the Rolling Stones inspireren Nieuw-Zeeland. Pas in 1990 krijgen de Amerikaanse blues artiesten invloed op de muziekindustrie van het land. De in die tijd populaire genres als soul en gospel gaan de Nieuw-Zeelandse oren voorbij, op een handjevol artiesten, als Ray Charles, na.

Alhoewel Nieuw-Zeeland niet een eigen draai aan de blues heeft gegeven, zijn er toch veel blues artiesten. In de straten van Christchurch zijn leuke winkeltjes en bars te vinden waar de liefde voor de melancholische klanken wordt gedeeld.

The Southern Blues Bar in Christchurch trekt een gemixt publiek en biedt zeven dagen per week live muziek aan. De heupen worden losgegooid op de dansvloer en elke dag staat in het teken van een bepaald genre. Zo breng je op een zondag een bezoek aan de bar voor rustige bluesmuziek, terwijl je op de dinsdag 'Who's Joe Black' avond kunt swingen op rock en latin.

Elektrisch Auckland

Elektronische sounds galmen door de discotheken van Nieuw-Zeeland. Opkomende locale artiesten combineren de deuntjes met zang, soul en hiphop en zijn bezig Europa te veroveren.

Met bijna twintigduizend likes op Facebook is de Nieuw-Zeelandse Ladi6 een ster in eigen land. Met haar zwoele stem en unieke shows probeert ze de komende maanden Europa te veroveren. Ladi6 heeft haar zomer namelijk vol gepland met optredens in onder andere Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Niet alleen onze buurlanden kunnen genieten van haar stem, ook in Nederland geeft ze een aantal shows. Van het Nieuw-Zeelandse muziekfestival L!VE FROM NEW ZEALAND in Amsterdam tot Boogie Down in Breda - Ladi6 pakt het groots aan.

Andere aanstormende talenten uit Auckland zijn de dames van Dats the Crux. De optredens zijn verrassend: de zangeressen Joy, Clara en Buffy nemen het publiek telkens mee naar een andere wereld. De originele garderobes met aluminiumfolie- en glitter pakjes laten de bezoeker zowel lachen als wegdromen.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner