Knalgroene meren liggen bovenop dampende vulkanen, ijskoude gletsjers leiden naar besneeuwde bergtoppen en rotsen in bijzondere vormen sieren de kustlijn. ‘s Avonds wanneer de zon achter de bergen verdwijnt, verandert de hemel in een zwart doek vol fonkelende sterren.
Nieuw-Zeeland heeft misschien wel de meest uiteenlopende en bijzondere natuur van het zuidelijk halfrond. Hoe dat eruit ziet? Nou zo! Check onze fotolijst met tien fenomenale natuurverschijnselen in Nieuw-Zeeland.
Lake Tekapo is misschien wel het mooiste meer van Nieuw-Zeeland. Helderblauw water, omringd door paarse lupine en op de achtergrond bergen met besneeuwde toppen. Wat het meer zo bijzonder maakt is de aquablauwe kleur, die wordt veroorzaakt door rotsmeel. Dit zijn fijngemalen deeltjes die door de gletsjer worden aangevoerd en in het smeltwater blijven hangen.
Nog zo'n bijzonder meer is Rotopounamu. Dit is een negen meter diepe krater in de berg Pihanga, die ligt in het Tongariro National Park. De naam komt uit het Maori. Roto betekent 'meer 'en pounamu 'groensteen'. En dit is gelijk wat Rotopounamu zo bijzonder maakt. Het meer is namelijk knalgroen en steekt daardoor fel af bij de grijze bergtoppen.
Geen meer, maar een fjord. Milford Sound is een zestien kilometer lange fjord dat diep het land in snijdt. Het komt uit in de Tasmanzee en is meer dan zeshonderd miljoen jaar geleden ontstaan. Het maakte toen deel uit van het megacontinent Gondwanaland. In de loop der jaren kreeg ze langzaam haar huidige vorm door erosie en de beweging van tektonische platen diep onder de grond.
Duik zelf ook diep onder de grond! In het pikkedonker loop jij door de tunnels van de grotten. Aan het plafond zie je duizenden kleine lichtjes. Het lijkt wel een gigantische sterrenhemel. In de Waitomo Caves bedekken miljoenen glimwormen de donkere gangen. De grotten werden verkend in 1887 en zijn uitgegroeid tot een van de grootste attracties van Nieuw-Zeeland.
Ver boven de grond bevindt zich Fox Glacier. Dit is de langste gletsjer van de westkust en vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse president van 1872, Sir William Fox. De gletsjer groeide snel tot 2009, maar trekt zich momenteel zichtbaar terug. Wat Fox Glacier zo bijzonder maakt, is de bereikbaarheid. De gletsjer is een van de toegankelijkste ijsmassa’s ter wereld.
Liever strand in plaats van ijs? In Paparoa National Park ligt een van de mooiste kustgebieden van Nieuw-Zeeland. De kuststrook is vooral bekend vanwege de Pancake Rocks. Deze bijzondere stenen lijken op stapels versteende pannenkoeken. Dankzij duizenden jaren wind, regen en zeewater zijn er laagjes kalksteen ontwikkeld, die worden gescheiden door dunne repen zachter kleisteen.
Nieuw-Zeeland heeft nog meer bijzondere stenen. Op het strand van Moeraki kom je een bijzonder geologisch fenomeen tegen, namelijk de Moeraki Boulders. Dit zijn gladde grijze stenen met een perfecte ronde vorm. De stenen hebben verschillende formaten en liggen verspreid over het strand. De Moeraki Boulders zijn gevormd door chemische processen in de zeebodem, veroorzaakt door vulkanische activiteit.
Een ander bijzonder fenomeen is Rotorua. Een stinkende zwavellucht, dampende stoom uit de grond en thermische bronnen maken Rotorua zo bijzonder. In dit stadje zorgt vulkanische activiteit voor pruttelende modderpoelen, hydrothermische meren en warmwaterbronnen. Sommige hebben zelfs een geneeskrachtige werking.
9. Het zuiderlicht
En ook 's nachts zijn er spectaculaire natuurfenomenen zichtbaar. Het zuiderlicht is het zusje van het noorderlicht en is alleen te zien op het zuidelijk halfrond. Nieuw-Zeeland is een van de beste plekken om de Aurora Australis, zoals het zuiderlicht officieel heet, te zien. Je moet wel een beetje geluk hebben, want deze waanzinnige lichtshow is lang niet altijd zichtbaar.
10. De Melkweg
Iets wat je wel vaak kan zien 's nachts, is de waanzinnige sterrenhemel van Nieuw-Zeeland. Door de vele natuur en weinig lichtvervuiling is de melkweg hier vaker wel, dan niet te zien. En dat zorgt voor spectaculaire uitzichten.
Kan jij niet wachten om deze fenomenale natuurwonderen te bekijken? Kijk dan hier voor alle rondreizen naar Nieuw-Zeeland.
Fotocredits: Bernard Spragg. NZ | Indie Ching | Donnie Ray Jones | Benard Spragg. NZ | Daniel Stockman | Allan Handerson | Arran Bee | Ben Robinson