Kiwi identiteit

Kiwi identiteit

door Getaway Travel

Iedere bezoeker van Nieuw-Zeeland is onder de indruk van de gastvrijheid van de inwoners van het land. Je wordt hartelijk ontvangen en de Kiwi zal nooit te beroerd zijn je te helpen. Deze relaxtheid wordt verklaard door het feit dat het land relatief weinig inwoners heeft en deze in ruime woningen in kleine steden wonen waar nog maar weinig criminaliteit en verkeersopstoppingen voorkomen.

Ook staat de Kiwi bekend om zijn interesse en contact met de natuur. Dit wordt ook vanuit de overheid gestimuleerd. Hoewel de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt, blijft Nieuw-Zeeland over het algemeen een egalitaire maatschappij. Verder heeft het land een bruisende, gastvrije en multiculturele samenleving die aan zijn Maori-wortels een unieke identiteit onleent.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 91 reizen naar Nieuw-Zeeland

Vastomlijnde identiteit

Nog geen halve eeuw geleden was er een vastomlijnde identiteit aan een Nieuw-Zeelander, oftewel een Kiwi te geven: of je was een Maori of je had een Europese (Pakeha) afkomst. Vooral aan de Pakeha werden veel typische karaktereigenschappen toegekend. Dit betrof overigens altijd de Kiwi-man, over dé Kiwi-vrouw werd nauwelijks een woord gerept (terwijl Nieuw-Zeeland het eerste land was met vrouwenkiesrecht!).

Deze cultuur heeft door de Britse achtergrond verschillende Engelse en Schotse elementen. Zo wordt er veel bier en thee met melk gedronken en worden er verschillende tradities in stand gehouden. Vooral in Dunedin zul je regelmatig een doedelzak horen en kun je in veel restaurants het typische Schotse gerecht 'haggis' bestellen.

Fair go mate!

Verder is het ultieme plaatje van een echte Kiwi dat hij eerlijk en loyaal is. Verder is hij vriendelijk, rustig, ambitieus en sportief en een harde werker. Ze zijn er reuze trots op dat ze van het woeste en ondoordringbare Nieuw-Zeeland van weleer een geciviliseerd land hebben gemaakt. Hierdoor is er in Nieuw-Zeeland een sterk 'fair go mate'- en groepsgevoel ontstaan.

Ontsnapt uit de Europese klassenmaatschappij was in het nieuwe land iedereen gelijk (onder de blanke kolonisten). Typisch voor Nieuw-Zeelanders is dat ze van niets iets kunnen maken en de doe-het-zelvers bij uitstek zijn. Een bekende uitspraak hierover is 'all they need is a piece of Number 8 wire' (een soort kabel).

Andere dingen die onlosmakelijk waren verbonden met de ultieme Kiwi zijn flinke hoeveelheden bier in de pub - Nieuw-Zeeland staat nog steeds in de top drie van meest bierconsumerende landen - een goed partijtje rugby, (het kijken naar) paardenraces en het 'Edmond's Cookery Book'. Dit kookboek is het meest verkochte boek in Nieuw-Zeeland en decennia lang dé culinaire Bijbel van het land vol Britse en fantasieloze gerechten met als onvermijdelijk ingrediënt Edmond's 'Sure to Rise'-bakpoeder.

Smeltkroes van culturen

Maar de laatste decennia is er nogal wat veranderd aan het Kiwi-stereotype. Zo is Nieuw-Zeeland tegenwoordig een smeltkroes van culturen. Er wonen bijvoorbeeld enorm veel Aziaten en Polynesiërs in de steden die de cultuur daar een stuk kosmopolitischer maken. Ook vinden er veel gemengde huwelijken tussen blanke en Maori Nieuw-Zeelanders plaats en lijkt het 'zuivere Maori-ras' te verdwijnen.

De Kiwi lijkt steeds minder introvert en conservatief te zijn en meer open te staan voor verschillende ideeën en culturen van buitenaf. De Kiwi is bijvoorbeeld de grootste krantenlezer van de wereld, er komen steeds meer exotische eetstalletjes, maakt de cafécultuur een stevige opmars, wordt er vaak wijn gedronken in de bar én bij het eten thuis en heeft de Nieuw-Zeelandse keuken de bijnaam 'Pacific Rim' door de vele verschillende invloeden die hierin zijn te vinden.

Nog steeds zijn rugby en paardenraces enorm populair maar er komt steeds meer ruimte voor andere sporten. Vooral outdoor sports als raften, hiken en zeilen zijn favoriet.

Ook is Nieuw-Zeeland helemaal up-to-date op het gebied van de nieuwste technische mogelijkheden. Zo werd hier de eerste professionele bungee jump geïnstalleerd en zijn de Nieuw-Zeelanders een van de grootste internet- en mobiele telefoniegebruikers van de wereld. De laatste tijd is er meer aandacht gekomen voor etnische relaties binnen Nieuw-Zeeland en is er hierdoor meer begrip, respect en ruimte gekomen voor de ontwikkeling van de Maori-cultuur. Zo is Maori naast het Engels een officiële taal in Nieuw-Zeeland en worden er op verschillende scholen lessen in het Maori gegeven.

Ondanks al deze vernieuwingen en culturele invloeden van buitenaf, zul je merken dat wanneer je door het platteland van Nieuw-Zeeland reist dit land achterloopt op een land als Nederland. Ook is er nog steeds sprake van de nationale trots en het pioniersgevoel dat zij eigenhandig - of hun voorouders - van het woeste Nieuw-Zeeland en leefbaar land hebben gemaakt. Kiwi's zijn bovendien doorgaans nog steeds vriendelijke en rustige mensen die tijd hebben voor een praatje en altijd behulpzaam voor nieuwsgierige reizigers.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief