Als in juni de Nederlandse zomerzon zich voorzichtig laat zien, bereiden de kiwi's zich juist voor op het komende winterseizoen. De roodoranje herfstkleuren maken plaats voor besneeuwde bergtoppen en de normaalgesproken drukbezochte nationale parken en ijzige meren beginnen steeds meer op het decor van een winters sprookje te lijken.
De winter een seizoen om te vermijden? Dacht het niet! Wij verzamelden vijf redenen waarom de Nieuw-Zeelandse winter er één is die eigenlijk op je bucketlist hoort te staan. Sjaal om, muts op en verbaas je over de schoonheid en mogelijkheden die dit seizoen biedt.
De meeste toeristen die Nieuw-Zeeland bezoeken, komen uit het noordelijk halfrond. In de zomervakantie kiezen velen van hen voor een zomerse bestemming en besluiten daarom het winterse Nieuw-Zeeland te vermijden. Het resultaat: verlaten wegen en natuurgebieden, alle ruimte in hotels en restaurants, lage prijzen en locals die extra graag tijd vrij maken voor een praatje.
Rijd kilometers door zonder ook maar een tegenligger tegen te komen, maak foto's zonder dat er andere toeristen op staan en geniet van al het natuurschoon, helemaal voor jezelf! En omdat de prijzen in het laagseizoen een stuk lager liggen, kun je er ook nog eens langer blijven.
Veel toeristen die door Nieuw-Zeeland reizen, bezoeken een van de iconische gletsjers aan de westkust van het Zuidereiland. Zowel de Fox Glacier en Franz Josef zijn het hele jaar door ongelooflijk mooi, maar in de wintermaanden zijn deze gletsjers op hun grootst. Door de koude temperatuur is er minder smeltwater en vormen er indrukwekkende ijsformaties en spleten.
Het koude weer zorgt tevens voor perfecte klimomstandigheden. Ook is de kans op een strakblauwe lucht groter dan in de zomer, gezien de weersomstandigheden 's winters een stuk stabieler zijn rondom de gletsjers. Ideaal dus voor een helikoptervlucht boven en wandeling op het blauwe gletsjerijs.
Potvissen zijn gedurende het hele jaar langs de kust van Kaikoura te vinden. Echter, in de winter zijn ook andere, grotere leden van de walvisfamilie te zien als de bultrug, grienden, blauwe vinvis en de zuidkaper. Van juni tot augustus migreren deze imposante dieren van Antarctica naar de tropische wateren van bijvoorbeeld Tonga en Australië. Gedurende hun migratie brengen zij een bezoek aan de kust van Kaikoura.
Boek een whale watch tour om de gigantische dieren van dichtbij te zien. Houd je fotocamera gereed als de ene na de andere walvis zich boven het water laat zien. Grote bonus is de omgeving van met sneeuw bedekte bergtoppen die het moment net dat extra beetje magie meegeven.
Gerlos in Oostenrijk, Val d'Isère in Frankrijk, beide bekende wintersportgebieden waar menig Nederlander 's winters met de skibak op het dak van de auto naartoe vertrekt. Maar wist je dat je ook op het zuidelijk halfrond prima kunt wintersporten?
Het Zuidereiland wordt gedomineerd door de Zuidelijke Alpen met pieken van 3000 meter hoogte en een lengte van 450 kilometer. Deze bergketen bevat een aantal schitterende, witte skipistes, waar vele Kiwi's gedurende de wintermaanden te vinden zijn.
De meest populaire skigebieden vind je in de buurt van Queenstown. Bezoek bijvoorbeeld Treble Cone, een gebied dat bekendstaat om haar goed verzorgde pistes en legendarische off-piste terrein. Tijdens de afdaling geniet je hier tevens van een uitzicht op het azuurblauwe water van Lake Wanaka en rotsige bergtoppen.
Een heldere, met sterren gevulde nachthemel waarin rode of groene gordijnen van licht verschijnen. We hebben het hier niet over het noorderlicht dat je tijdens de wintermaanden in het hoge noorden kunt aanschouwen, maar over hetzelfde fenomeen dat in het zuiden van de wereld plaatsvindt.
De beste plek om het zuiderlicht (aurora australis) te aanschouwen is Stewart Island, een dunbevolkt ongerept eiland voor de kust van het Zuidereiland. Ga rond middernacht naar buiten voor het beste zicht op de met kleur gevulde hemel.