Op rondreis door Nieuw-Zeeland mag je het vulkanische Noordereiland niet overslaan. Want van de in totaal achttien slapende en actieve vulkanen die Nieuw-Zeeland rijk is, bevinden er zich vijftien op het Noordereiland. Deze vulkanen verzorgen het gevarieerde landschap van het eiland. Je vindt hier door de geothermische activiteit niet alleen vulkanen en kraters, maar ook geisers, warmtebronnen en borrelende modderpoelen.
Begin je rondreis op het Noordereiland in het dorpse Auckland, wat op vijftig vulkanen gebouwd is. Vervolg je reis naar de meest bijzondere natuurfenomenen. Wandel over maanlandschappen, badder in helend water en ontdek kleurrijke meren. Om je op weg te helpen hebben we zes actieve landschappen op het Noordereiland voor je op een rij gezet.
6. Craters of the Moon
In een buitenaards ogend landschap leiden houten bruggen je langs kraters met pruttelende modder. Witte rookpluimen stijgen op en slaan wanneer de wind draait in je gezicht. Een spookachtig maar bijzonder tafereel.
De zogenaamde Craters of the Moon ontstonden in de jaren vijftig ten noorden van Lake Taupo. Door een geometrische krachtcentrale verlaagde de ondergrondse waterdruk, waardoor oververhit water aan de oppervlakte een uitweg zocht, wat de rookpluimen en borrelende modder veroorzaakt. De houten loopbruggen beschermen je voeten tegen de hitte van de bodem.
Wanneer je vroeg op de dag aankomt op Hot Water Beach op het schiereiland Coromandel Peninsula, ziet het strand er op het eerste oog niet bijzonder uit. Het zand is niet parelwit en er is geen palmboom te bekennen.
Maar niet veel later zie je het strand volstromen met mensen die gewapend zijn met een schep. Even denk je getuige te zijn van een zandkastelenwedstrijd. Maar stiekem verraadt de naam van dit strand haar specialiteit. Hot Water Beach dankt haar naam aan de warmwaterbronnen van de rivier Tauwaiwe, die omhoog komen borrelen wanneer je tijdens eb een kuil graaft. Wees er op tijd bij om een plekje te scoren en zorg dat je een schep meeneemt of ter plekke huurt, want hier graaf je je eigen privé-spa!
Hoewel Waimangu in de Maori-taal ‘zwart water’ betekent, is niets minder waar. Tijdens een wandeling in Waimangu Volcanic Valley kom je langs het grootste kokende meer ter wereld: Waimangu Cauldron. Anders dan de vertaling doet vermoeden heeft het water van dit meer een blauwgroene kleur. Het wordt omgeven door dampende rotsen.
Maak in de vallei ook een uitstapje naar Inferno Crater Lake. De geiser op de bodem van het helderblauwe meer zorgt voor een watertemperatuur van maar liefst tachtig graden Celsius en de warme dampen hangen als mist boven het water. Wandel daarna door naar het groene Lake Rotomahana en maak een boottocht langs geisers, fumaroles, kraters en thermale planten.
Let op: vulkaan Whakaari is momenteel onvoorspelbaar. Lokale autoriteiten adviseren sinds december 2019 om niet in de buurt van White Island te verblijven en/of naar het eiland toe te reizen.
De actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland heeft een plekje gereserveerd op een eilandje vijftig kilometer van de kust in de Bay of Plenty. De stoomwolken en giftige dampen die de vulkaan onder de naam White Island nog regelmatig uitstoot, zijn vanaf de kust te zien.
Voor een betere blik op Whakaari, zoals de Maori de vulkaan noemen, pak je de boot vanaf Whakatane en klim je aan wal via een oude trap. Het maanachtige landschap met daarboven de witte rookpluimen omringd door het helderblauwe zeewater is een bijzondere verschijning. En dan te bedenken dat het deel van de mariene vulkaan wat je ziet nog maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg is. Onder het wateroppervlak schuilt de rest van de vulkaan tot een diepte van 1600 meter.
In de verte zie je de besneeuwde krater van Mount Ruapehu in Tongariro National Park al liggen. Dankzij deze actieve vulkaan en zijn broertjes Tongariro en Ngauruhoe is het afwisselende landschap van deze trekpleister ten zuiden van het Taupomeer ontstaan.
Een één- of meerdaagse trekking door het Tongariro National Park, bijvoorbeeld de Tongariro Crossing, leidt je door de diverse landschappen. Je wandeling begint op grindpaden over de heide, bestaande uit dwergstruiken en rotsen. Bij de Soda Springs waterval kom je nog even op adem, voordat je aan de klim begint die ook wel Devil’s Staircase wordt genoemd. Na flink wat geklauter door een soort maanlandschap, word je getrakteerd op een panorama-uitzicht op de groenblauwe Emerald Lakes. Waarna de afdaling op je wacht…
De stad Rotorua, daar hangt een luchtje aan. Het stinkt in deze stad continu naar rotte eieren. Maar laat je door de stank niet tegenhouden, want Rotorua is het geothermische hart van het Noordereiland. Dit gegeven resulteert in de meest bijzondere natuurverschijnselen in het gebied.
De zwavel die bij Rotorua uit de aarde opstijgt verwarmt tal van modderpoelen, warmtebronnen en kokende meren in de omgeving. Zo ook de Champagne Pool in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. De poel is ontstaan in een oude krater, waar heet water als bruisende champagne naar het oppervlak borrelt en resten uit de krater meeneemt, wat het de opvallende okergele kleur geeft. Je zou er bijna een slokje van nemen…
Steek na een wandeling door het park je vermoeide voeten in een modderbad. Of badder in het helende water van een van de spa’s en je bent de stank snel vergeten. Bonus voor mensen met artritisklachten en gewrichtspijnen: het zwavelwater van de verschillende bronnen heeft een helende werking.
Ben jij benieuwd naar de actieve landschappen van het Noordereiland? Vind hier een rondreis door Nieuw-Zeeland die bij je past!
Fotocredits: Krzysztof Belczyńsk