Om Nieuw-Zeeland te verkennen, kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Zo kun je een ticket voor de bus kopen en je door het hele land laten rondrijden samen met andere reizigers. Ga je voor meer vrijheid én avontuur? Koop dan je eigen auto of huur een camper! Als dit je allemaal wat te langzaam gaat, neem dan het vliegtuig voor een binnenlandse vlucht.
Bus in Nieuw-Zeeland
Een van de meest gebruikte en relaxte openbaarvervoermiddelen voor reizigers in Nieuw-Zeeland, is de bus. Er is een goed, veilig en efficiënt netwerk en veel plekken zijn met de bus te bereiken.
Naar zeer afgelegen plaatsen gaan vaak (particuliere) shuttlebusjes. Voor de grote afstanden kun je gebruik maken van verschillende ondernemingen.
De grootste en bekendste zijn InterCity en Newmans Coachlines. Hiermee kun je reizen tussen de grotere plaatsen en toeristische bestemmingen van Nieuw-Zeeland. De bussen zijn allemaal uitgerust met airconditioning en toiletten, ze stoppen regelmatig en de chauffeurs vertellen over de omgeving waar je doorheen rijdt.
De prijzen onderling verschillen nauwelijks. Er worden verschillende kortingen toegekend aan senioren, backpackers en eigenaars van een buspas. Een buspas is zeer aan te raden wanneer je veel van deze bussen gebruik gaat maken. Dit kan je aanzienlijk in de kosten schelen.
Er zijn ook speciale backpackerbusorganisaties zoals Stray en de Magic Bus. Deze rijden langs allerlei backpackerbestemmingen en geven korting op allerlei activiteiten. Wanneer je op zoek bent naar andere (jongere) reizigers en een vrolijke sfeer in de bus, zijn deze busondernemingen ideaal.
Auto in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland is ideaal om met de auto te verkennen. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en veilig, al kunnen zelfs op grote snelwegen veel bochtige en heuvelachtige gedeelten zijn. De wegen zijn buiten de grote steden erg rustig en in sommige gebieden zelfs helemaal stil. Houd er rekening mee dat ze in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg rijden!
De afstanden tussen de steden en dorpen zijn over het algemeen niet al te groot en er zijn voldoende tankstations die soms 24 uur per dag open zijn. Het is wel verstandig de tank vol te gooien wanneer je een langere afstand gaat rijden. De meeste personenauto's in Nieuw-Zeeland rijden op benzine en de 4WD's rijden vaak op diesel. Je kunt met je eigen geldige rijbewijs of een internationaal rijbewijs in Nieuw-Zeeland reizen. Zorg wel voor een Engelse vertaling van je eigen rijbewijs.
Verkeersregels in Nieuw-Zeeland
Alle bewegwijzering is volgens standaard internationale symbolen en alle afstanden worden in kilometers aangegeven. De maximale snelheid is honderd km/u buiten en vijftig km/u binnen de bebouwde kom. Houd je echt aan die maximum snelheden. Te hard rijden is hier niet alleen erg gevaarlijk door de slingerende wegen. Jouw rijkunsten worden ook door het hele land geregistreerd. Het verbod op alcohol wordt in Nieuw-Zeeland streng nageleefd.
Houd er rekening mee dat hoewel iedereen aan de linkerkant van de weg rijdt, op kruisingen de auto's van rechts voorrang hebben. Verder zijn de chauffeurs en passagiers op de voorbank letterlijk verplicht een veiligheidsgordel te dragen. Als er op de achterbank gordels zijn, dienen die ook te worden gebruikt. Kinderzitjes moeten altijd een gordel gebruiken.
Kopen of huren?
Wanneer je een paar maanden door Nieuw-Zeeland gaat reizen is het een goed idee een auto te kopen. Dit is een van de goedkoopste manieren om door het land te reizen. Vooral in plaatsen waar veel reizigers aankomen en weer vertrekken - zoals Auckland en Christchurch - heb je een groot aanbod van tweedehands auto's. Check hiervoor bij autodealers, kranten als de 'NZ Herald' en 'Auto Trader' en notice boards in hostels en cafés.
Ook worden er verschillende automarkten gehouden, vooral in Auckland zoals Manakau en Ellerslie Racecourse. Bij veel autodealers kun je een auto kopen met een 'buy-back'-garantie. Je spreekt dan met de koop van je auto een bedrag af waarvoor de dealer je auto aan het einde van de reis terugkoopt.
Je kunt er ook voor kiezen een auto te huren. Door heel Nieuw-Zeeland heen zijn er verschillende autoverhuurbedrijven waaronder bekende namen als Budget, Hertz en Avis. Prijzen hangen af van de grootte van de auto, het seizoen en hoe lang je de auto huurt. In grote steden liggen de prijzen over het algemeen wat lager.
De kosten kunnen verschillen wanneer er sprake is van een gelimiteerd aantal kilometers of wanneer er verzekeringen bij zitten inbegrepen. Het maakt ook uit of je de auto weer naar het beginpunt brengt of laat overbrengen. Houd er rekening mee dat je een behoorlijk som borg moet betalen en dat je bij veel verhuurbedrijven niet mag huren wanneer je onder de 21 jaar bent.
Camper
Het reizen met een camper is enorm populair in Nieuw-Zeeland. Je bent totaal ongebonden en je hebt altijd je slaapplek bij je. Door heel Nieuw-Zeeland vind je campings waar je kunt overnachten. Ook kun je vaak je camper middenin in de natuur parkeren, behalve in de National Parks.
Er is een groot aantal camper verhuurbedrijven, die vooral zijn te vinden in Auckland, Christchurch en Queenstown. Je kunt een camper huren met twee, vier en zes slaapplaatsen, compleet met voorzieningen. De campers zijn redelijk gemakkelijk te besturen, al is het in de steden soms lastig met een grote camper.
De huurprijs is afhankelijk van de grootte en het seizoen. Reserveer je camper als zeer populair vervoersmiddel wel van tevoren en houd rekening met een hoge waarborgsom. Je moet minstens 21 jaar zijn om de camper te besturen.
Trein in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft een vrij beperkt spoornetwerk vanwege het kleine aantal inwoners en het heuvelachtige karakter van het landschap. De treinen zijn comfortabel en van alle gemakken voorzien en rijden door interessante landschappen. Omdat ze niet vaak stoppen, gaat de reis vaak sneller dan de bus.
De trein is dan ook iets duurder dan de bus, maar er zijn kortingen te krijgen, bijvoorbeeld met een VIP of HI-card. Er is slechts een beperkt aantal routes: Auckland-Rotorua-Tauranga-Wellington, Wellington-Napier, Picton-Christchurch en Christchurch-Greymouth/Invercargill. Het is verstandig om je plekje in de zomermaanden te reserveren.
Veerdienst
Er zijn verschillende veerdiensten in Nieuw-Zeeland. De belangrijkste is die tussen Wellington en Picton, oftewel de overtocht tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Deze wordt onder andere verzorgd door de boten van Interislander. Elke dag vertrekken er zo'n vijf boten die er ruim drie uur over doen om naar de overkant te komen.
De overtocht is bij mooi weer schitterend. Je komt langs de rotsachtige zuidkust van het Noordereiland, de Queen Charlotte Sound en de fjorden van het Marlborough Sounds Maritime Park.
Neem wel even een reispilletje bij slecht weer want dan kan het hier behoorlijk spoken. Andere veerdiensten zijn er bij de Bay of Islands, in Northland van Rawene naar Kohukohu en tussen Invercargill en Stewart Island.
Binnenlandse vluchten in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft een uitgebreid netwerk van binnenlands luchtverkeer. Ook al is het land niet zo heel groot, door de langgerekte vorm is reizen tussen grote steden als Auckland en Christchurch behoorlijk tijdrovend. Vliegen is dan een aantrekkelijke optie. Er zijn dan ook verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnen Nieuw-Zeeland naar veel plaatsen vliegen, waarvan Air New Zealand de grootste is.
Prijzen kunnen behoorlijk hoog zijn, maar er zijn gelukkig veel kortingen te krijgen. Vaak ben je goedkoper uit wanneer je al in je thuisland een binnenlandse vlucht boekt en alvast een Explore New Zealand Pass koopt. Met deze laatste pas krijg je coupons waarmee je door Nieuw-Zeeland vliegt. Ook zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die goedkoper zijn wanneer je vroeg boekt. Voorbeelden hiervan zijn Origin Pacific en Virgin Blue.
Liften in Nieuw-Zeeland
Liften is in Nieuw-Zeeland helemaal ingeburgerd en veel reizigers maken dan ook gebruik van deze zeer goedkope manier van reizen. Over het algemeen zijn Kiwi's erg vriendelijk en nemen graag lifters mee. Vooral op het Noordereiland gaat het liften erg gemakkelijk, hoewel je in de streek Taranaki rekening moet houden met langere wachttijden.
Op het Zuidereiland is het wat moeilijker, vooral aan de westkust en in het uiterste zuiden, omdat daar maar weinig verkeer is. Aan te raden is niet te liften met meer dan twee personen. Houd altijd een bord met je bestemming duidelijk in zicht. Hoewel liften in Nieuw-Zeeland relatief veilig is, moet je natuurlijk altijd goed uitkijken met wie je meerijdt. Vooral vrouwen alleen lopen enig gevaar.